Slot Schaesberg huzarenstukje van projectleider Aryan

Johannes Graf von Schaesberg gaat op vrijdag 24 september samen met Gravin von Schaesberg het startsein geven voor de herbouw van de poorttoren van Slot Schaesberg. Honderden vrijwilligers zullen ook aanwezig zijn. Johannes Graf von Schaesberg is afstammeling van de graaf die Slot Schaesberg in de 16e eeuw in Landgraaf liet bouwen.

Aryan Klein, projectdirecteur Slot Schaesberg: “Kasteel Schaesberg werd in 1733 voor het laatst door een Von Schaesberg bewoond. Hoe bijzonder is het dan dat anno 2021 Graf von Schaesberg de herbouw van de toegangspoort kan bijwonen. Dit historische moment vieren we met alle organisaties en vrijwilligers die eraan hebben bijgedragen. Mede dankzij hun hulp is Slot Schaesberg tot dit fantastische punt gekomen”.

Johannes Graf von Schaesberg: “De wortels van onze familie liggen bij dit kasteel en ik ben onder de indruk van de voortgang rond de herbouw. Fantastisch om te zien dat de geschiedenis hier weer tot leven komt en voor veel vrijwilligers een plek van ontmoeting is geworden.”

In het weekend van 11 en 12 september was er een open dag op Slot Schaesberg met uitleg over oude ambachten en moderne technieken die gebruikt gaan worden de komende decennia voor de herbouw van Slot Schaesberg. Mede op initiatief van IBA Parkstad konden bezoekers zien hoe je met hedendaagse technieken als 3D-printen en hergebruikte materialen kunt toepassen bij het herbouwen van een vierhonderd jaar oud kasteel.

De gemeente Landgraaf besloot acht jaar geleden tot een reconstructie van Slot Schaesberg en trok Aryan Klein aan als projectdirecteur. "Ik was in die tijd werkzaam als hoofd Bouw bij de voormalige Bataviawerf in Lelystad. Ik nam de uitdaging aan en verhuisde met gezin naar Landgraaf", vertelt Klein aan het vakblad Natuursteen. Bij de herbouw wordt onder meer gebruikt gemaakt van mergel, Naamse steen, Nivelsteiner zandsteen en Kunradersteen. "Door deskundigen wordt onderzocht in hoeverre de blokken te hergebruiken zijn bij het in ere herstellen van Kasteel Schaesberg en de bijbehorende slothoeve."

Kasteelruïne
Fotograaf
Pixabay