Heerlen krijgt nieuw Romeins Thermenmuseum

Het college van Heerlen gunt het ontwerp van het Romeins Museum de Thermen aan het architectenbureau Kraaijvanger Architects in combinatie met TomDavid architecten. Om het Romeins badhuis naar behoren te beheren, behouden en inspirerend te presenteren voor een groot publiek vereist dit rijksmonument een nieuw gebouw. Met het Romeins museum realiseert de gemeente een beeldbepalend museum met een landelijke en euregionale ambitie en uitstraling. Naar verwachting starten de bouw- en sloopwerkzaamheden van het huidige Thermenmuseum in het begin van 2023.

Wethouder Cultuur Jordy Clemens: "Hiermee wordt het Rijksmonument het Romeinse badhuis en de gemeentelijke archeologische collectie, de collectie van alle Heerlenaren, veiliggesteld en toegankelijk voor iedereen. Het museum is een schatkamer van lokale, regionale en nationale betekenis. Dit gaan we nu op een nog meer prikkelende en inspirerende manier toegankelijk maken voor het publiek. Heerlen krijgt met het Romeins Museum een nieuw icoon waar de stad en de regio van gaat profiteren. De komst van het Romeins Museum de Thermen versterkt bovendien de levendigheid van de binnenstad en draagt daarmee in belangrijke mate bij aan de aantrekkelijkheid voor ondernemers, onderwijs en kennisinstellingen en investeerders."

Het ontwerp van Kraaijvanger en TomDavid toont een gebouw in openbaar groen met veel ruimte eromheen. Het is tevens verweven met het tegenovergelegen nieuwe stadskantoor en vormt een trekpleister voor liefhebbers van architectuur. Het verhaal over het Romeinse verleden wordt niet alleen in het museum verteld. Ook het architectonisch ontwerp verwijst naar wat er in het gebouw te zien is en benadrukt het Romeins fundament van Heerlen.

Het nieuw te bouwen museum maakt deel uit van het Romeins Kwartier, de gebiedsontwikkeling rondom het stadhuis en de complete transformatie van de binnenstad. De komende tijd wordt toegewerkt naar een definitief ontwerp voor het museum. Ook de Provincie Limburg ziet in deze ontwikkeling een grote impuls voor de regio. Gedeputeerden Madeleine van Toorenburg van cultuur en musea en Geert Gabriels van erfgoed, archeologie en monumenten): "de manier waarop de stad Heerlen durft te investeren in het behoud en uitdragen van haar erfgoed is geweldig. De visie die deze stad uitdraagt past bij het verleden van deze regio. De stad bouwt via haar trotse verleden aan een trotse toekomst voor inwoners en bezoekers."

 

Thermen Heerlen
Fotograaf
Kraaijvanger Architects | plotvis