Kerkrade start online trainingen in Week tegen Eenzaamheid

Meer Contact. Zo heet de online training die de gemeente Kerkrade bij de start van de Week tegen Eenzaamheid (30 september t/m 7 oktober) introduceert om inwoners die meer contact willen daarbij te helpen. Het programma biedt handvaten om makkelijker sociale contacten aan te gaan en is bedoeld voor mensen die zich zekerder willen voelen in het sociale verkeer.  

Wethouder Leo Jongen van o.a. Ouderenbeleid en Volksgezondheid: "Meer Contact is een nieuw digitaal instrument dat we inzetten in het verminderen van eenzaamheid. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een computer of laptop om e-mails op te ontvangen en een mobiele telefoon met whatsapp."

Een online training tegen eenzaamheid klinkt misschien gek, maar is het niet. Sociale drempels zitten besloten in de persoon zelf. Door meer aan de weet te komen over contact maken en houden, werk je duurzaam aan verbetering. "Elders in het land zien we dat deelnemers zich meer ontspannen voelen in sociale contacten, in gesprekken met mensen die ze nog niet kennen. Ze zijn opener en krijgen dus ook andere reacties van de mensen om hen heen", aldus Jongen.

Bureau Over-ons heeft de training ontwikkeld. Het bedrijf werd dit jaar genomineerd voor de Zorg+Welzijn Award en won zilver. Eva Geelen van Bureau Over-ons: "Langdurig een gebrek aan verbondenheid ervaren, is een grote voorspeller van gezondheidsklachten, zo blijkt uit onderzoek. Wij geven de deelnemers inzicht wat eenzaamheid met iemand doet. We laten de mensen nadenken over hun gedrag. We leren hen open te staan voor nieuwe contacten en trainen ze in sociale vaardigheden. Door steeds te focussen op het positieve gaan de mensen de wereld niet langer door een grijze, maar een leuke, gekleurde bril zien. En, niet onbelangrijk, deelnemers vinden het programma leuk om te doen! Vandaag zei iemand me dat hij na afloop de dagelijkse mail miste."

Medewerkers van Impuls begeleiden de deelnemers bij de training. Manager Sylvia Nievelstein: "Wij beantwoorden individuele vragen van mensen over het programma. Daarnaast nodigen we de deelnemers ook fysiek uit om in een Wijkpunt in Kerkrade bij elkaar te komen om ervaringen uit te wisselen. Wellicht ontstaan daar wel prachtige, duurzame vriendschappen uit. Wij zien dat als het surplus op het aanbod. Het zou ook mooi zijn als we de mensen na de voltooiing van het programma kunnen leiden naar het activiteitenprogramma in het Wijkpunt. Of misschien krijgen deelnemers wel meer contact in hun eigen omgeving, met de buren of met familie of gewoon met iemand die ze tegenkomen als ze de hond uitlaten."

Logo Week tegen Eenzaamheid