Onderscheiding voor familie Lemlijn voor hulp aan Joden tijdens WOII

Woensdag 21 december 2022 reikte de Israëlische ambassadeur Modi Moshe Ephraim de Yad Vashem-onderscheiding voor hulp aan Joden uit aan Frans Kamps uit Voerendaal. Hij deed dit in het bijzijn van Benoit Wesly, honorair consul van Israël in de provincie Limburg. Deze eervolle uitreiking vond plaats in het gemeentehuis van Voerendaal waar de genodigden werden ontvangen door burgemeester Wil Houben.

Postume onderscheiding voor Familie Lemlijn

De postume onderscheiding gaat naar het echtpaar Albert en Mien Lemlijn-Arts. Zij namen tijdens de tweede wereldoorlog niet alleen Mattie (Majer) Tugendhaft als kind op in hun huis in Klimmen maar ook een Joods echtpaar. Zo redde het echtpaar hun levens. Frans Kamps had de eer om deze hoge onderscheiding voor, het inmiddels overleden echtpaar, in ontvangst te nemen. Na het overlijden van zijn moeder werd Frans Kamps opgevoed door het echtpaar Lemlijn. Zij waren zijn oom en tante. Hij noemt zich ook wel het “stiefbroertje” van Mattie Tugendhaft. Hij ontving een certificaat en een medaille. Daarnaast worden de namen van Albert en Mien Lemlijn in Jeruzalem in een muur gebeiteld, in een park gewijd aan de "Rechtvaardige onder de Volkeren". Dit Oorlogsmuseum zal ons altijd blijven herinneren aan hoe belangrijk het is om in vrede te mogen leven.

Belangrijk om de helden te blijven eren
Het was een belangrijk en emotioneel moment voor Mattie Tugendhaft. Ondanks dat zijn oom Albert en tante Mien te bescheiden waren om de onderscheiding te ontvangen toen ze nog leefden, vond hij dat ze deze alsnog verdienden.

Dat het echtpaar Lemlijn hun leven riskeerde door onderduikers in huis te nemen is volgens hem pure menslievendheid. "Zij wilden er na de oorlog niets voor terug. Zij deden dat gewoon voor vluchtelingen."

Meer over dit bijzondere verhaal staat in het boek 'Met gevaar voor eigen leven' van Wil Maassen.

Yad Vashem-onderscheiding

De eretitel 'Rechtvaardige onder de Volkeren' wordt door Israël gegeven aan niet-Joden die Joden ten tijde van de Holocaust hebben helpen onderduiken, ontkomen en overleven. De toekenning gebeurt door de leiding van Yad Vashem. Het in Jeruzalem gevestigde onderzoeks- en herdenkingscentrum Yad Vashem is opgericht bij de wet 'Herinnering aan Slachtoffers en Helden van de Sjoa' op 19 augustus 1953. Het is de plaats waar het Joodse volk de slachtoffers van de door Adolf Hitler georganiseerde massamoord op de Joden herdenkt.

Uitreiking onderscheiding
Fotograaf
Gemeente Voerendaal