Koninklijk Kerkraads Mannenkoor bestaat 150 jaar

Het Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus bestaat in 2023 maar liefst 150 jaar. Op 10 oktober 1873 is het koor opgericht onder de naam Societé St. Lambert Kerkrade. De vereniging nam de naam over van de nabij gelegen St. Lambertuskerk in Kerkrade Centrum. De doelstelling van de vereniging was en is nog steeds hetzelfde: het beoefenen van de zangkunst en het bevorderen van een vriendschapsband onder de leden. Door het nastreven van deze doelstelling door de jaren heen verwierf de vereniging het predicaat "koninklijk" op 23 juli 1949.

Dit bijzondere jubileum gaat het koor op uitgebreide wijze vieren. Met het ene oog gericht op haar omvangrijke historie van aansprekende optredens en concertreizen. Met het andere oog gericht op de toekomst. In de huidige tijd blijken mannenkoren het moeilijk te hebben. Hier ligt voor het koor een opdracht om het voortbestaan te continueren en potentiële zangers enthousiast te maken. Hierbij staan wij volledig open voor samenwerking met gelijkgestemde koren in de regio. Als voorbeeld zag onlangs het Projectkoor Parkstad Limburg het levenslicht. Enerzijds streven we naar een zelfstandig voortbestaan, anderzijds zetten we graag grootschalige zangprojecten op met andere koren.

KKM St. Lambertus is geworteld in het Kerkraadse culturele leven, de verenigingen vormen het cement voor een gelukkige samenleving, vol van activiteiten en vriendschap. Op zaterdag 14 januari jl. hebben zij hun jubileumjaar officieel gestart met de opening van een banner aan de muziekschool in het centrum van Kerkrade.

Het koor doet dit jaar waar ze goed in zijn: grotere en kleinere optredens liggen in het verschiet. Op 9 april luisteren ze, met een bijzonder repertoire, de Paasmis op in de Lambertuskerk. Op 24 juni staan ze samen met Jack Vinders en enkele lokale artiesten op de planken in het Parkstad Limburg Theater van Kerkrade voor een prachtige revue onder de naam "Ins Jans Angesj". Op 19 augustus zal het koor, als onderdeel van het 'Parkstad Limburg Projectkoor', optreden tijdens het marktconcert van Guido's Orchestra. Op 18 november voeren zij, in de Lambertuskerk, een concert uit van de 'Messa di Gloria' van de Italiaanse componist Pietro Mascagni. Om hun dank te betuigen aan de gemeenschap zal het koor ook verschillende zorgcentra aandoen. Daarnaast zullen zij hun jubileum uitgebreid vieren met alle leden en hun partners, zoals tijdens hun Patroonsfeest in september.

Alle concerten en activiteiten zijn terug te vinden op de website van KKM.

Logo KKM 150 jaar
Fotograaf
KKM St. Lambertus