Voorleesontbijt bij Peuteropvang Heerlen

Bij peuteropvang Heerlen (POVH) is het weer tijd voor een ontbijt en een mooi verhaal. Van 25 januari tot en met 4 februari vinden De Nationale Voorleesdagen 2023 plaats. Die Voorleesdagen starten op 25 januari met het Voorleesontbijt. De peuters van POVH doen daar weer heel graag aan mee. Dit jaar is er zelfs een extra feestje, want bij de locaties Pinokkio en Pino wordt een PRET LETTER minibiebje onthuld. Burgemeester Roel Wever leest voor en opent het minibiebje bij Pinokkio. Het kastje wordt daar van tevoren al versierd door een bekende Heerlense kunstenaar. In Pino leest wethouder Jordy Clemens voor en onthult daar het PRET LETTER boekenkastje. Wethouder Marco Peters neemt plaats op de voorleesstoel van peuteropvang Pip.

Voorlezen en boeken zijn altijd al erg belangrijk binnen peuteropvang Heerlen. Want niets is beter voor de taalontwikkeling dan voorlezen, lezen en bezig zijn met boeken en taal. De pedagogisch medewerkers van POVH lezen voor. Maar regelmatig, en ook tijdens het Voorleesontbijt, nemen er bekende Heerlenaren en (groot)ouders plaats op de voorleesstoel. Daarnaast zijn de pedagogisch medewerkers iedere dag bezig met taal door dingen te benoemen, woorden te herhalen en daar waar nodig de woorden te ondersteunen met gebaren. Je kunt niet jong genoeg beginnen met het aanbieden van taal.

Sinds vorig jaar heeft de peuterorganisatie ook een rubriek die alles met taal te maken heeft, namelijk PRET LETTER. Pedagogische medewerkers, ouders en peuters en ook bijvoorbeeld de Heerlense burgemeester vertellen in die rubriek over hun lievelingsboeken en hun leesgewoontes. Goede reden voor POVH om PRET LETTER-minibiebjes te plaatsen bij de locaties. Twee van die kastjes worden tijdens het Voorleesontbijt onthuld. De andere locaties krijgen dit of volgend schooljaar een kastje. Het principe: neem een boek mee naar huis, lees het, lees het nog eens en nog eens, breng het terug en neem een ander boek mee.

Bestuurder manager Ingrid van den Bunder: "Met deze minibiebjes, maar ook door veel taal aan te bieden tijdens de uren in de locaties van peuteropvang Heerlen, willen we de taalontwikkeling van onze peuters stimuleren en ondersteunen. Want alles begint met taal; iedereen heeft taal nodig om mee te kunnen doen in de maatschappij!"

Voorleesontbijt burg. Roel Wever