Cultuur

Stephanie Olijve zakelijk directeur Discovery Museum Kerkrade

Stephanie Olijve

De Raad van Toezicht van Stichting Discovery Museum heeft bekend gemaakt dat Stephanie Olijve is benoemd tot nieuwe zakelijk directeur-bestuurder van het museum in Kerkrade. Met ingang van 1 december 2021 volgt zij zakelijk directeur a.i. Piet Wagemans op en wordt de museumstichting voortaan door een tweehoofdig bestuur geleid.

Fotograaf
Anne Jannes Photography

Helicon Kerkrade viert 40-jarig bestaan met jubileumconcert

Dit jaar viert Blazersensemble Helicon uit Kerkrade haar 40-jarig jubileum. Terug naar de bakermat waar Blazersensemble Helicon in 1981 werd opgericht zullen zij dat doen met een jubileumconcert op 11 december 2021 in het Wijngrachttheater te Kerkrade.

Ter ere van deze bijzondere verjaardag heeft Christiaan Janssen een nieuw werk geschreven: 'The Muses'. Dit werk gaat over de 9 muses die volgens de legende in het Helicon-gebergte woonden. Uiteraard is dit verwijzing naar de oorsprong van de naam van Blazersensemble Helicon.

Schinveldse Hoej-Hoej-Comité op bezoek in Polen

Bezoek Geete vinder

Het Schinveldse Hoej-Hoej-Comité heeft een bezoek gebracht aan Dominik Szymanski, de vinder van de 62e 'Geet mit ee gesjtrikt udder'. De negentienjarige Poolse student heeft beloofd om in 2022 naar Schinveld te komen om de volgende 'Geet' op te laten.

Fotograaf
Hoej-Hoej-Comité

Land van Kalk lanceert mystery game in Simpelveld

Simpelveld Mystery Game

Simpelveld heeft sinds vorige week een eigen mystery game. Het vergeten wonder van Clara Fey’ is een fictief verhaal dat spelers al puzzelend door Simpelveld leidt om het zogenaamde vergeten wonder te achterhalen. Het speelt in op de trend van city games en de populaire escape rooms, die veelal door vriendengroepen en tijdens teamuitjes en familieweekenden worden gespeeld.

Fotograaf
Stan Keulen

Verzetsheld Wim van der Geest geëerd met plaquette

Foto Pater Wim van der Geest

Pater Wim van der Geest, van 1942-1944 kapelaan in de Sint Vincentius à Paulokerk in de parochie Brunssum-Rumpen, wordt op vrijdag 29 oktober geëerd met een plaquette. Wim van der Geest heeft in de oorlogsjaren cruciaal bijgedragen aan de succesvolle onderduik van vooral Joodse kinderen in Brunssum en omgeving.

Collaborateurs zaten opgesloten in bewaringskamp Eikenderveld

Esschenderweg (Parallelweg

In 2022 bestaat de Heerlense wijk Eikenderveld, een wijk vooral gebouwd voor NS-personeel, 100 jaar, en dat wil de wijk graag vieren, lezen wij op de website van de Bewonersraad Eikenderveld. Eikenderveld kent een rijke historie. Wat veel mensen uit Eikenderveld en omgeving echter niet weten is dat er in deze wijk een bewaringskamp voor NSB'ers en andere collaborateurs was gevestigd.

Fotograaf
Collectie M. Krutzen

Zangkoor Levenslust Schinveld bestaat 50 jaar

Koor

Zangkoor Levenslust uit Schinveld viert in 2021 haar 50-jarig bestaan. Aanvankelijk ontstond het koor vanuit de Bejaardenvereniging om tijdens bijeenkomsten van een vrolijk lied te genieten. Later in 1971 besloot de groep van ongeveer 50 dames en heren dat het tijd werd om zelfstandig te worden.

Fotograaf
Pixabay

Toneelvereniging Excelsior speelt nieuw toneelstuk

Toneelvereniging Excelsior

De eerste twee weekenden van oktober speelt Toneelvereniging Excelsior Kerkrade haar nieuwe toneelstuk 'Inkel Rees'. Na een dik jaar dat alles anders was nu ook eens iets anders in het eigen theater de Buun.

Een thrillerkomedie gespeeld door slechts vier acteurs: William Charlier, Claudia Charlier-Souren, Miep Muller en Marian van Emden.

Fotograaf
Peter Trompetter