Mirna van Stiefgoed Kerkrade coacht samengestelde gezinnen

Auteur
Stiefgoed Kerkrade

Ons land telt zo’n 200.000 samengestelde gezinnen en dit aantal blijft groeien. 1 op 3 gezinnen gaat uiteindelijk weer uit elkaar, omdat de relatie met stiefkinderen moeizaam verloopt. Mirna van Dalfsen uit Kerkrade is er als coach voor samengestelde gezinnen in Limburg, die hulp in de relatie goed kunnen gebruiken.

Stiefgoed Kerkrade is de 22e vestiging in Nederland en de eerste in Zuid-Limburg. Mirna is er voor de gezinnen die wel hulp kunnen gebruiken. Dit ter voorbereiding op bijvoorbeeld het samenwonen, als het niet goed gaat met kind, gezin of de relatie of als onderhoud van de balans en harmonie.

De meeste stiefgezinnen zoeken pas hulp als er een crisis is. Bewezen is dat veel verdriet voorkomen wordt door in een eerder stadium begeleiding in te schakelen. De sinds 2012 toegepaste methodiek van Stiefgoed verhoogt het slagingspercentage van deze gezinnen aanzienlijk.

Ervaringsdeskundige Mirna

“Had ik deze kennis maar eerder gehad, dan waren ons een hoop problemen gespaard gebleven”, is het motto van Mirna. Ze is een gescheiden moeder met twee kinderen, waarbij haar nieuwe partner een groot onderdeel uitmaakt van het gezin. Met alle complexiteit en plezier die daarbij horen. Haar doel is om de rust en harmonie terug te brengen in het samengesteld gezin. Dit doet ze met een liefdevolle open blik, waar aandacht is voor eenieder.

Een samengesteld gezin

Je leeft in een samengesteld gezin als in ieder geval een van jullie twee al kinderen heeft uit een eerdere relatie. Een samengesteld gezin is totaal anders als een kerngezin (het gezin wat je samen vormde met de vader van de kinderen). In een kerngezin heb je geen verleden met elkaar. "Twee verschillende culturen dienen in een keer samen te vloeien. Je kunt dit vergelijken met een fusie van twee organisaties, dit gaat nooit zonder slag op stoot. Je hebt te maken met exen, kinderen van je nieuwe partner, eventuele nieuwe partner van de ex en ga zo maar door. Zolang we het verlangen om weer een kerngezin te vormen met je nieuwe partner niet loslaten, is de kans groot dat je bij de 35 procent hoort die het niet redt," aldus Mirna.

Mirna
Fotograaf
Stiefgoed Kerkrade