Prentenboek maakt astma begrijpelijk

Auteur
Ingrid van Overveld

Ingrid Heijens is woonachtig in Kerkrade en geeft les aan de kleuters op een basisschool in Landgraaf. Als moeder kon ze, voor een jong kind, geen geschikt prentenboek vinden over astma. Dus maakte ze er zelf een, want er zijn in Nederland zo’n 300.000 kinderen met deze longaandoening. Als kleuterjuf stelde ze hier de nodige eisen aan. Het resultaat mag er zijn. 

Uniek literair werk
Akili, de cheeta die niet rennen kon is het enige boek over astma voor jonge kinderen dat vanuit dieren geschreven is. Ingrid vertelt: “Jonge kinderen kunnen zich goed identificeren met dieren. Een cheeta die niet rennen kan is vreemd, daar moet meer aan de hand zijn. Akili heeft een negatief zelfbeeld en maakt zich zorgen. Het omgaan met teleurstellingen, winnen en verliezen én het fysiek niet kunnen doen wat hij wilt krijgen een plek in het verhaal.  Het delen van zijn gedachten, jezelf herkennen in het verhaal en erachter komen dat je niet de enige bent maken het boek uniek. Het boek is niet klinisch geschreven, maar is juist vrolijk en geruststellend. Het is daarom ook leuk om (voor) te lezen wanneer je kind geen astma heeft. Of om aan je kind uit te leggen wat je zelf hebt. Het is geschreven op rijm, dat prikkelt de taalgevoeligheid. Het boek is op een A4 formaat en heeft grote, kleurrijke prenten. ” 

Help een ander
Robert Muts heeft de illustraties belangeloos gemaakt voor het goede doel. Van elk boek gaat er één euro naar het Longfonds. Daarnaast schenkt Ingrid boeken aan de kinderafdelingen van de ziekenhuizen in Zuid-Limburg. 

Ook een boek scoren?
Het prentenboek is te koop bij Boekhandel Deurenberg en Primera in Kerkrade, Bruna in Landgraaf en in de cadeauwinkel van ziekenhuis Maastricht MUMC+. Je kunt meer lezen over het boek en de betekenis van de namen van de cheeta’s op: www.bijzonderprentenboek.nl

Cover van het boek 'Akili, de cheeta die niet rennen kon'