Basisschool Berensprong maakt kennis met zonneauto

Afgelopen maand kreeg basisschool De Berensprong in Herkenbosch bezoek van het Vattenfall Solar Team. Ivo Janssen, die vroeger zelf op de school zat, gaf leerlingen van de hoogste klassen uitleg over het bouwen van zonneauto’s en leerde ze meer over duurzaamheid en techniek. 

“Toen ik zelf in groep acht zat zag ik het Vattenfall Solar Team op het Jeugdjournaal. Nu ben ik zelf lid van het team. Ik wil graag jongeren inspireren om het belang in te zien van een fossielvrij leven. Natuurlijk is het extra leuk om dit te doen op je eigen basisschool.” 

Vattenfall Solar Team 

Het Vattenfall Solar Team bestaat uit studenten van de TU Delft. Ze ontwerpen elk jaar een nieuwe zonneauto. Daarmee doen ze mee aan races zoals het WK zonneracen in Australië. Ivo studeerde Aerospace Engineering. 

In het team houdt hij zich bezig met de aerodynamica van de auto, wat inhoudt dat hij ervoor zorgt dat de luchtweerstand zo klein mogelijk is. Dit is een hele opgave, want zonneauto's hebben normaal gesproken minder weerstand dan de autospiegel van een personenauto.

Nuna Phoenix van dichtbij

Tijdens het bezoek legde Ivo uit hoe een zonneauto wordt gebouwd en hoe die werkt. Daarna kregen de kinderen de kans om de meegebrachte zonneracer Nuna Phoenix van dichtbij te bekijken. De leerlingen reageerden enthousiast op de komst van het bekende zonneraceteam. 

Eigen talent ontwikkelen

Directeur Henk Schreurs: "Ik vind het heel mooi dat we dit soort initiatieven dicht bij de kinderen kunnen brengen. Zo worden ze gemotiveerd om aan de slag te gaan en om hun eigen talenten te ontwikkelen. Betrokken kinderen leren tenslotte het best. Dit soort initiatieven zouden vaker moeten gebeuren."

Dit jaar organiseert het team een ontwerpwedstrijd waarbij leerlingen van basisscholen een ontwerp kunnen maken voor een racehelm. De beste inzendingen worden daadwerkelijk uitgevoerd, wat inhoudt dat de coureurs de helm dragen tijdens de race. 

WK zonneracen

De Bridgestone World Solar Challenge geldt als het WK zonneracen. De race in Australiê wordt om het jaar gehouden en teams uit de hele wereld verschijnen met zelfgebouwde zonneauto’s aan de start. De 3000 kilometer lange route voert dwars door de Australische outback. Het Vattenfall Solar Team werd al zeven keer kampioen. Vanwege Covid-19 is de race dit jaar afgelast. Verschillende teams zoeken gezamenlijk naar een alternatief. 

Ivo Janssen
Fotograaf
Hans-Peter van Velthoven