Heemkundevereniging herleeft 225 jaar Brunssumse historie

Op 31 augustus 1796 werd het besluit afgekondigd dat het graafschap Geleen werd opgeheven. Hiermee kwam ook een einde aan de heerlijkheid en de bank van Brunssum. En op die datum ontstond officieel de gemeente Brunssum, nu 225 jaar geleden. En nog steeds is Brunssum een zelfstandige gemeente.

Door de jaren heen heeft Brunssum vele stormen moeten doorstaan. Van een klein slaperig boerendorpje van amper 950 zielen in 1796, in 1900 waren het inmiddels 1700 inwoners en door de ontwikkeling van de staatsmijn Hendrik steeg dat aantal explosief naar 17.000 inwoners in 1920. Inmiddels telt Brunssum 28.000 inwoners. Brunssum kende de tijd van de stenenbakkers (brikkebekkesj) de opkomst en sluiting van de mijnen en daarna de vestiging van AFCENT, of  Allied Joint Force Command Brunssum zoals de naam nu officieel luidt.
Interessante ontwikkelingen zoals ook de metamorfose van het huishouden in die jaren overweldigend is. Van wasbord naar volautomatische wasmachine en van koken op open vuur naar inductieplaat, magnetron en airfryer.

Heemkundevereniging Mijnbrunssum is van mening dat het de moeite waard is om hier aandacht aan te besteden. In het pand aan de Kerkstraat 59a (tegenover Hema) wordt een expositie ingericht waarbij aandacht besteed wordt aan diverse ontwikkelingen. In de etalage kunt u nog steeds de historische tijdlijn van Brunssum zien, waarbij de hele historie inzichtelijk is gemaakt. Binnen kunt u in de gezellige woonkamer een babbeltje maken met een van de mensen van de heemkundevereniging of de foto-expositie bewonderen. Er is een tentoonstelling van gebruiksvoorwerpen uit de “oude doos” en er wordt aandacht besteed aan de drie economische periodes.

Allemaal interessant genoeg om een bezoekje te brengen. Even snuffelen of een praatje maken. Uiteraard kunt u ook hier terecht voor ons Magazine, waar de nummers 2 , 3 en 4 nog steeds te koop zijn. Zaterdag geen tijd? Loop even binnen bij sigaren speciaalzaak Hermans aan de Rumpenerstraat, ook daar zijn onze Magazines te koop.

Oude gemeentehuis Brunssum
Fotograaf
Heemkundevereniging Mijnbrunssum