Derde Koningstitel Paul Boumans bij Sociëteit de Grijze Hoed

Zondag 19 juni vond onder mooie weersomstandigheden en een goed bezocht terras het koningsvogelschieten van Sociëteit de Grijze Hoed plaats. De schutters waren blij na drie jaar weer de kruisboog ter hand te kunnen nemen.

De zondag werd begonnen met het reveil en een kort lof in de St. Antonius van Padua parochiekerk te Bleijerheide.

Aansluitend werd koning Walter Sterk afgehaald, waar men getrakteerd werd op de koningswijn. Nadien werd naar de schietweide aan de Voorterbeemden getrokken. Kruisboogschutterij St. Sebastianus zorgde ervoor dat de koningsvogel geplaatst werd onder de muzikale klanken van het bekende muzikale ensemble WLVD. Tevens werden de heren Ido Bodelier, Kevin Starmns en Leon Vanhauten geinstalleerd tot nieuwe leden van de Sociëteit. De ereschoten gelost door burgemeester Petra Dassen, deken Stef Nevelstein alsmede kastelein Jo Severins.

De koningsstrijd kon nu echt losbarsten. Een enerverende strijd, waarbij enkele leden opvallend trefzeker waren. In ronde 10 bleek de vogel helaas niet veel hout los te laten, nadat de leden van kruisboogschutterij St. Sebastianus een laatste inspectie hadden gepleegd hoelang de vogel het nog zou houden. Er werd besloten de vogel te ‘bewerken’ en nadien werd een kavel ronde gestart. Liefst 5 kavel rondes werd geschoten, waarbij veel leden de kans kregen om hety laatste stukje hout van de stang te schieten. Uiteindelijk was het Paul Boumans die met zijn 5e treffer de vogel volledig van de stang haalde en voor de 3e keer koning van de Sociëteit werd. Jammer genoeg begon de duisternis langzaam maar zeker al te vallen op de schietweide.

Nadat de nieuwe koning, die 30 jaar geleden werd opgenomen in de Sociëteit de felicitaties van de vele aanwezigen in ontvangst had genomen werd deze onder tromgeroffel door de Sociëteitleden geïnstalleerd met het koningszilver tot koning. De sociëteitleden brachten met het drinken van de koningswijn een toast uit op de nieuwe koning.

Ook de schuttersvrienden van St. Sebastianus lieten zich niet onbetuigd om op hun prachtige locatie aan de Voorterbeemden de nieuwe koning te huldigen. Aansluitend werd naar het verenigingslokaal Ejen Bouwerwei en werd de nieuwe koning aldaar aan de lokaalhouder voorgesteld. In besloten kring werd het koningsfeest tot in de kleine uurtjes gevierd. Kruisboogschutterij St. Sebastianus en hun commissie van bijstand, Sociëteit de Grijze Hoed, mogen terugblikken op een succesvolle koningszondag.

Paul Boumans
Fotograaf
Peter Trompetter