Brunssumse horeca schrikt van corona-brief burgemeester

Auteur
Redactie

De schrik zit er goed in bij de horeca en sportverenigingen in Brunssum. In een brief aan de plaatselijke horeca dreigt burgemeester Wilma van der Rijt in te grijpen als de verschillende zaken zich niet blijven houden aan de verscherpte coronamaatregelen.

De burgemeester schrijft: “We hebben maximaal meegedacht met de exploitanten en de sportverenigingen. Zo hebben we, daar waar mogelijk, bijvoorbeeld besloten om de beschikbare terrasruimte tijdelijk uit te breiden. In de handhaving van de regels uit de noodverordening heeft de gemeente Brunssum zich te allen tijde opgesteld als een zogenaamde ‘corrigerende gastheer’  en gewezen op de eigen verantwoordelijkheid van de exploitant en zijn houding hierin richting zijn/haar gasten.”

De gemeente beklaagt zich erover dat de naleving van de regels te wensen overlaat. Op terrassen wordt niet altijd de 1,5 meter richtlijn in acht genomen en binnen het etablissement ziet de gemeente dat mensen dicht bij elkaar staan. 

Als de regels in de toekomst worden genegeerd, gaat burgemeester Van der Rijt maatregelen nemen. “Blijven wij constateren dat de regels binnen de horeca en de sportkantines niet juist worden nageleefd, dan rest mij niets anders dan te gaan handhaven, hetgeen kan leiden tot een tijdelijke sluiting dan wel een boete.”

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verloor onlangs nog een kort geding tegen de staat om de horecamaatregelen te versoepelen. Met name de regel dat er maar twee mensen binnen 1,5 meter aan een tafel mogen zitten, vindt KHN onnodig en beperkend voor het ondernemerschap.

De Brunssumse voetbalvereniging De Leeuw is geschrokken van de brief van de burgemeester. Op de site schrijft het bestuur: “We zullen met z’n allen meer op elkaar moeten gaan letten en waar nodig elkaar ook aanspreken om problemen te voorkomen. Naast de verantwoordelijkheid van de kantinebezoeker is de vereniging net zo goed verantwoordelijk om mensen hierop aan te spreken. Een sluiting van de kantine of een flinke boete voor onze vereniging willen wij allemaal niet. Laten we er met z’n allen op letten dat de regels nageleefd worden. Hou afstand van elkaar en maak gebruik van de looppaden zoals aangegeven in de kantine.”

vv de leeuw logo