Herinneringen aan Voerendaals WK-wielrennen

Auteur
Hary van Aken

Een foto van het wereldkampioenschap wielrennen in 1967 bracht oude herinneringen boven. De spannende finale van de profs op 3 september 1967 zullen veel oudere lezers zich nog goed herinneren. Die strijd speelde zich o.a. in Kunrade en op de Bergseweg af. Jan Janssen moest door Jos v.d. Vleuten “getrokken” worden om zijn grote rivaal Eddy Merckx in te halen. 

Uiteindelijk versloeg Eddy Jan Janssen met een half wiel lengte en mocht de Belg zich wereldkampioen noemen. De renners moesten een afstand afleggen van 265 km waarbij het parcours van 13 km twintig keer gereden diende te worden. Langs het parcours hingen op drukke plekken luidsprekers waarmee het talrijke publiek op de hoogte gehouden werd van het verloop. Met dit WK werd de nieuwe autoweg bij Heerlens winkelcentrum ‘t Loon geopend en daar bevond zich tevens de finish. 

Jan Janssen was destijds 27 jaar oud en Eddy Mercks 22 jaar. Jan geldt als een van de beste wielrenners uit de Nederlandse geschiedenis en fietst nu nog op 80-jarige leeftijd. Eddy Merckx wordt zelfs beschouwd als de beste wielrenner aller tijden en dat wereldwijd. Ook deze 75-jarige fietst nog. Het is overigens niet bekend of deze kampioenen destijds al doping gebruikten. Ook op oudere leeftijd promoten beide renners op internet nog steeds hun eigen fietsmerk.

Op de foto: De strijd tussen Jan Janssen en Eddy Merckx in Kunrade (1967) uit het fotoboek “Voerendaal vroeger” van 1982. Tevens staat in het boek dat de herkomst van de meeste foto's niet meer te achterhalen valt. 

De strijd tussen Jan Janssen en Eddy Merckx in Kunrade (1967) uit het fotoboek “Voerendaal vroeger” van 1982. Tevens staat in het boek dat de herkomst van de meeste foto's niet meer te achterhalen valt.