'Laila' van Bruno Majcherek leidde tot moord in Duits café

De bekende Heerlense zanger Bruno Majcherek overleed op 29 september. De 84-jarige artiest werd vooral bekend door zijn nummers Laila, Oh Donna Clara en Tanze mit mir in den Morgen. Tot vier jaar geleden trad Majcherek nog regelmatig op in de grensregio. Na een carrière van 64 jaar beëindigde hij zijn indrukwekkende muziekloopbaan.

Afgelopen vrijdag 2 oktober eerde L1 hem met een indrukwekkende één uur durende documentaire. Majcherek werd geboren in Polen en verhuisde op 3-jarige leeftijd met ouders naar Heerlen. Zoon Bruno volgde de loopbaan van zijn vader en ging ook ondergronds in de mijn werken. Samen met vier collega-koempels richtte hij de Regento Stars op, waar hij met tango's en walsen in cafés en op feesten optrad.

Laila werd het grote succesnummer waarvan maar liefst 1,8 miljoen LP's werden verkocht. In 1963 viel de Regento Stars uiteen na onenigheid over geld en koos Bruno Majcherek voor een solo-carrière. Toen hij 29 was stopte hij met zijn zangcarrière, om deze vervolgens zestien jaar later weer op te pakken.

Bruno Majcherek combineerde het zingen altijd met zijn werk als mijnwerker in Heerlen en later in Duitsland. In de documentaire van L1 is hij niet altijd positief over de werkomstandigheden onder de grond. "Mijn vader overleed toen hij 56 jaar was door stoflongen. Ik heb altijd een mondmasker op gehad om mezelf te beschermen. Velen deden dat niet en later hebben ze daar de prijs voor betaald. Ik heb drie mensen zien overlijden. Het was gevaarlijk werk. Machinisten moesten met hun hoofd uit het raam kijken en soms werden ze letterlijk onthoofd."

Het nummer Laila werd een groot succes, mede doordat het geboycot werd op de Duitse radio vanwege de schunnige inhoud. Ook de pastoor van de Pancratiuskerk in Heerlen sprak in de kerk negatief over de jongeman die zoiets durfde te zingen. Bruno Majcherek: "Door de negatieve publiciteit werd juist iedereen nieuwsgierig naar dat nummer. Dat heeft mede het succes bepaald."

In Duitsland was het nummer zo'n hit dat in cafés op jukeboxen Laila regelmatig werd afgespeeld. Een matroos vermoordde in een kroeg in Duisburg een andere matroos omdat hij voor de zoveelste keer Laila op de jukebox intoetste. 'Ein Mord für Laila', was een grote kop in de Bildzeitung in 1967.

Bruno Majcherek trouwde met het Hoensbroekse fotomodel Yvonne Lahaij. Zij fungeerde als onafscheidelijke manager en begeleider van Bruno tijdens zijn vele optredens. Het heeft de zingende koempel altijd een beetje dwars gezeten dat hij nooit tot ereburger van Heerlen is benoemd of lintje of plaquette heeft gekregen.

De fans van Bruno Majcherek woonden vooral in de grensstreek van Vaals tot Enschede vanwege zijn Duitstalige muziek. Hij trad op in Alicante en Hawaii. De Heerlense miljonair Jan Rademakers, in Amerika groot geworden als fabrikant van hondenvoer, haalde Bruno naar San Francisco om daar in zijn tuinfeesten op te treden. "Ik heb een geweldige muziekloopbaan gehad die ik heb kunnen combineren met mijn werk in de mijnen in Limburg en Duitsland. Ik heb daardoor een goed pensioen. Ik ben niet heel rijk geworden van het zingen, maar het heeft mij heel veel plezier, contacten en voldoening gebracht."

Kaars
Fotograaf
Pixabay