Heemkunde Voerendaal houdt presentatie over Romeinse villa

Heemkunde Voerendaal biedt u een bijzondere diapresentatie over het leven in de Villa Voerendaal. Door opgravingen en recent onderzoek weten we steeds meer over de Villa Rustica in Voerendaal. Sjef Born (zie foto) is bij uitstek kenner van de wijze waarop de Romeinen woonden en werkten. Hij verzorgt, speciaal voor Voerendaal, een interactieve presentatie over het leven in de villa.

De presentatie wordt 2x verzorgd in Grand Café de Borenburg:

  • dinsdag 3 november 2020 en donderdag 7 januari 2021
  • aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30

De toegang is gratis. Aansluitend is er een discussie met de zaal over ideeën om de Villa Voerendaal weer beleefbaar te maken.

Vooraf aanmelden

Bij deze presentatie nemen we de corona-richtlijnen in acht. Dat betekent dat het aantal plaatsen per avond beperkt is. Deelnemers dienen zich vooraf aan te melden via: secretaris@heemkundevoerendaal.nl

Over Villa Voerendaal

De Villa Voerendaal was meer dan één grote Romeinse boerderij. Veeleer een gemeenschap van Romeinen, slaven, vrije burgers en werkers uit lokale stammen. Een Romeins heer zwaaide de scepter over het geheel. De Villa leverde het graan waarmee de aan de Rijn gelegen legioenen werden gevoed. De belangrijkste bewoner van de Villa Rustica is de beheerder van de villa. Columella schrijft in zijn annalen het volgende over deze Romeinse heer: ‘Hij moet tussen de 35 en de 65 jaar zijn. Hij moet veel kennis hebben en erg sterk zijn zodat hij zijn ondergeschikten wat kan leren maar zelf ook, zonder moeite, het werk kan uitvoeren. Zijn vrouw mag geen oogverblindende schoonheid zijn. Al te veel schoonheid zou hem maar afleiden en zou hij, in plaats van te werken, de hele dag in haar armen liggen’.

Sjef Born, de presentator van de avond