Moeder mishandelt medewerkster Jeugdzorg en bindt haar vast

Een 42-jarige vrouw uit Hoensbroek is door de rechtbank van Maastricht veroordeeld tot zeven maanden cel voor mishandeling, vrijheidsberoving en het ontvoeren van twee van haar kinderen. Van deze celstraf zijn acht maanden voorwaardelijk. Na  aftrekken van het voorarrest hoeft ze niet meer in de gevangenis te zitten.

De moeder sloeg eind augustus 2019 een medewerkster van Bureau Jeugdzorg met een koekenpan op het hoofd, bond haar vast aan de handen met tape en vluchtte met twee kinderen (3 en 5) te voet op de vlucht richting Duitsland.

Uit de verklaring van het slachtoffer bij de rechtbank bleek dat de gevolgen ingrijpend waren. Zij was na het voorval niet meer in staat haar werkzaamheden uit te voeren en heeft uiteindelijk haar baan verloren. Tot de dag van vandaag kan zij niet meer volledig werken, zoals zij voorheen deed.

De verdachte had al jaren ruzie met Bureau Jeugdzorg. Een psycholoog onderzocht de vrouw en concludeerde dat zij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis met narcistische en borderline trekken. Hierdoor heeft zij tekortschietende emotie-regulatievaardigheden, is ze geneigd anderen te devalueren of te idealiseren, is ze autoriteitsgevoelig en ervan overtuigd recht te hebben op bepaalde zaken.

De vrouw moet het slachtoffer 3500 euro immateriële schade betalen. De veroordeelde vrouw heeft een proeftijd van 3 jaar. In die periode moet ze met de reclassering en het FACT-team van De Rooyse Wissel in Maastricht werken aan de behandeling van haar persoonlijkheidsstoornis.

Uit een enquête van RTL Nieuws uit 2019 bleek dat fysieke en verbale agressie aan de orde van de dag is bij sociaal werkers. Maar liefst 40% gaf aan te maken hebben gehad met fysiek geweld en ruim de helft van de respondenten zegt zich wel eens bedreigd te voelen door een cliënt.

Acht op de tien jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders hebben het afgelopen jaar te maken gekregen met agressie, uiteenlopend van schreeuwen en schelden tot ernstige bedreigingen en fysiek geweld. Dat schreven  jeugdzorginstellingen vorig jaar in een pamflet.

Een van de kritiekpunten in het pamflet is het ontbreken van publieke verontwaardiging. "De maatschappij lijkt weg te kijken van mensen die verbaal en fysiek agressief zijn tegen publieke professionals. Onze jeugdbeschermers kunnen niet wegkijken: zij blijven gaan voor het belang van de kinderen en moeten daarom soms nog jaren in contact blijven met diegenen die hen agressief bejegenen."

Vrouwe justitia
Fotograaf
pixabay.com