Zoektocht Nicky onderbrak tropisch zwembaduitje Brenda (14)

Genieten van de zon. Op dinsdag 11 augustus 1998 is het heerlijk toeven in zwembad De Zeekoelen in Brunssum bij een temperatuur van boven de 30 graden. Opeens ziet Brenda Aspers (14) een helikopter een paar keer heen en weer overvliegen.

Als ook de politie op het zwembad arriveert, begrijpen Brenda en haar vriendinnen dat er iets ernstigs aan de hand is. Alle zwembadbezoekers krijgen een flyer met foto van Nicky Verstappen uitgereikt met de vraag of zij het 11-jarige jongetje uit Heibloem hebben gezien. Vanaf het moment dat Nicky 's avonds om 21.00 uur dood wordt gevonden, na een grote speuractie met vrijwilligers, militairen, politie en honden, is de zaak Nicky Verstappen onlosmakelijk met Brunssum verbonden. 

Vandaag, maandag 12 oktober, start advocaat Gerald Roethof in Maastricht met zijn uitgebreide antwoord op de eis van een gevangenisstraf van 15 jaar. Brenda Aspers: "Ik volg de zaak op de voet. Ik heb het er veel over met vrienden en bekenden. Ik merk dat veel Brunssummers aangedaan zijn door de zaak en er veel over vertellen. Ik hoop dat de zaak, nu ze Jos Brech voor de rechter hebben gebracht, eindelijk wordt opgelost."

Brenda is docente aan het VISTA college in Heerlen. "Ik geef daar onder meer het vak burgerschap. Toevallig behandel ik met de studenten deze periode het onderwerp rechtsgang. Een neef van mij is strafrechtadvocaat en hij heeft een lezing gehouden voor mijn klas. Tijdens de les is ook de zaak Nicky Verstappen aan de orde gekomen. Ik krijg heel veel vragen van studenten over de gang van zaken in de rechtszaal, het DNA-onderzoek en ik proef frustratie over waarom het allemaal zo lang duurt en de zaak nog niet is opgelost."

De 36-jarige Brunssumse groeide op in de wijk Langeberg dat vlakbij de Brunssummerheide ligt. "Ik ga regelmatig met mijn vriend en dochtertje van 7 jaar en de hond wandelen op de hei. Het is een prachtige omgeving. Vaak kom ik ook in de buurt van de Heikop, waar Nicky is gevonden. Je denkt dan altijd even aan die gebeurtenis, je kunt het nooit vergeten."

Dat Jos Brech zo veelvuldig gebruik kan maken van zijn zwijgrecht, heeft Brenda moeite mee. "Het is toch overduidelijk dat hij er bij betrokken is. Hij moet gewoon zijn mond open doen. Als hij vrijgesproken wordt, dan denk ik dat ik daar veel moeite mee heb."

De advocaat van Jos Brech, Gerald Roethof, vindt ze niet sympathiek overkomen. "Ik snap dat hij Jos Brech moet verdedigen, maar de wijze waarop hij dit doet heb ik toch een beetje moeite mee. Ik weet dat het natuurlijk zo werkt bij een eerlijke rechtsgang. Voor Peter R. de Vries heb ik veel bewondering. Wat hij allemaal voor de familie heeft gedaan, is gewoon geweldig. Ik hoop dat we over een paar weken definitief een streep door de zaak Nicky Verstappen kunnen zetten en dat de ouders hun rust vinden."

Tijdens een wandeling met een klas van een eerdere school waar Brenda werkte, in januari 2009, vond ze met een collega-docent op de Brunssummerheide in de stam van een boom een lichaam van een vermiste wethouder uit Heerlen. "Het was toen 20 graden onder nul. We dachten eerst dat we een student zagen zitten onderin de boom, maar het bleek een overleden persoon te zijn."

Nicky Verstappen