Dichtenbundel Jidske verbindt in coronatijd

Jidske van de Klundert (1979) een rustige, spontane vrouw, woonachtig in Maastricht, verstaat de kunst om als dichteres vele gevoelens in woorden te vangen. De dichteres werd geboren in Vlaardingen en verhuisde als 6-jarige met haar broer en ouders naar Limburg. 
Ze groeide op in Berg en Terblijt. Haar studententijd bracht haar naar Maastricht, waar zij de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlening afrondde. Na haar studie legde ze zich steeds meer toe op het schrijven van gedichten en het maken van foto’s.

Het begin

“Schrijven doe ik al sinds mijn jonge jaren. Het noteren van gedachten, het omschrijven van gevoelens, heeft mij altijd geholpen om mijn plek in de wereld te vinden. Zo werd schrijven een tweede natuur voor mij. Vaak kreeg ik te horen dat mijn teksten weerklank vonden bij veel mensen, herkenning teweeg brachten. Met enige regelmaat vroeg men mij om teksten te maken bij zowel vreugdevolle als verdrietige momenten in het leven. Dat mijn teksten troost konden bieden en vreugde konden schenken, was voor mij een welkome bevestiging en aanleiding om een deel van mijn werk te bundelen in een boek met gedichten en bijpassende foto’s en illustraties”.

Gedichtenbundel

In 2011 is haar eerste bundel uitgegeven met als titel ‘Eiland Nooitgedacht’. Hierin beschrijft ze de vele emoties die zij ervaart en laat ze door de gedichten haar gedachten spreken, zodat het ‘onzichtbare’ meer ‘zichtbaar’ wordt. Haar vierde bundel is uitgegeven in februari 2020 en inmiddels is bundel nummer vijf ‘Nabij de stilte spreekt het leven’ ook een feit. In haar eerdere bundels heeft Jidske haar rijke binnenwereld, de bijbehorende emoties, het leven met chronische pijn en het loslaten en groeien binnen dit proces laten zien. Later beschrijft zij het proces van verbinding maken met zichzelf en haar omgeving en het voelen en zien van klein geluk. In ‘Nabij de stilte spreekt het leven’ keert zij terug naar haar binnenwereld en blijft zij dicht bij zichzelf.

Corona

Een bijzondere, voor velen zware en emotionele tijd van afstand vraagt om een bijzondere bundel, waarin hoop, geloof en liefde centraal staan. En de behoefte aan nabijheid voelbaar is. Daar waar op dit moment afstand houden de norm is, weet zij de mensen door middel van haar gedichten een gevoel van verbondenheid te geven. 

Andere bezigheden

Naast schrijven houdt Jidske zich op meerdere creatieve vlakken bezig. Ze schildert, tekent, maakt collages, fotografeert en doet aan houtbewerking.
Daarnaast is zij veel in de natuur te vinden. Voor haar de plek waar zij rust vindt en wat tevens de inspiratiebron is voor haar foto’s en gedichten.

Nieuwste bundel

De bundel ‘Nabij de stilte spreekt het leven’, gedichten met illustraties, ISBN 9789090333038 is a 20 euro, - excl. verwerk- en verzendkosten te bestellen via vandeklundertjidske@gmail.com

Jidske van de Klundert