VVD Brunssum: Overlast jongeren verplaatst naar andere wijken

Auteur
Redactie

De VVD in Brunssum maakt zich zorgen dat de overlast van jongeren zich verplaatst van het centrum naar Treebeek en Brunssum-Noord. In vragen aan B&W vreest de partij dat door het gebiedsverbod in het centrum er sprake kan zijn van een uitwaai-effect van overlast naar andere wijken in Brunssum.

De burgemeester van Brunssum kondigde een samenscholingsverbod af voor het centrum van Brunssum na enorme overlast van jongeren. De maatregel heeft betrekking op jongeren in de leeftijd van 10 tot 23 jaar en houdt in dat zij zich in het aangegeven gebied niet in groepen mogen ophouden groter dan vier personen.

Bovendien legde de gemeente aan twee jongeren van 15 en 16 jaar een gebiedsverbod op voor het centrum vanwege illegaal wapenbezit en illegaal vuurwerk. De raadsleden Frank Joosten, Arno de Haas en Jaimy van Dijk vrezen dat de overlast zich verplaatst ''Het blijkt dat inwoners uit het Centrum, Treebeek en Noord zich steeds onveiliger voelen door de toegenomen overlast van de jeugd en het aantal wapendelicten. Inwoners geven aan dat vele jongeren die de overlast veroorzaken, in het bezit zijn van illegale wapens. We vinden dit een belangrijk en verontrustend signaal. We zijn van mening dat preventief fouilleren kan bijdragen aan het verminderen van het wapenbezit onder jongeren waardoor de veiligheid en de veiligheidsbeleving van bewoners zal toenemen''.

VVD Brunssum ontvangt van ondernemers uit het centrum signalen dat ze nog steeds
geïntimideerd worden en jongeren overlast veroorzaken bij winkelend publiek. ''Het is zelfs zo erg dat een winkelende burger door een vuurwerkbom voor 80% een gehoorbeschadiging heeft opgelopen. Aangifte bij de politie bleek niet mogelijk, zelfs weken te kunnen duren alvorens aangifte gedaan kan worden. Dit vanwege tijdsgebrek bij de politie''.

Afbeelding Jongere
Fotograaf
Pixabay