700 nieuwe bomen geplant met Tiny Forest

Auteur
IVN Natuureducatie

Onlangs plantten 72 leerlingen van OBS de Graswinkel uit Weert een Tiny Forest naast hun school. Zonder hulp, want vanwege de aangescherpte corona-maatregelen mochten de leden van wijkraad Graswinkel, hovenier idverde en IVN Natuureducatie slechts op afstand aanwijzingen geven. Gelukkig mocht dat de pret niet drukken en in mum van tijd zijn ruim 700 bomen geplant.

Er is lang uitgekeken naar de komst van Tiny Forest ‘Het Avonturenwoud’. De aanplant van dit inheemse, dichtbegroeide mini-bos stond al in maart op de planning, maar het sluiten van de scholen gooide roet in het eten. Donderdag was het dan eindelijk zover: er kon geplant worden. De leerlingen hebben samen zo’n 39 verschillende soorten bomen in de aarde gezet volgens de unieke Miyawaki-bosbouwmethode van Shubhendu Sharma. Tijdens de aanleg spatte hun enthousiasme er vanaf. “Mooi om deze toewijding bij de leerilngen te zien. Het Tiny Forest vergroot nu al de betrokkenheid en zorg voor de natuur”,  aldus directrice Vivian Berden.

Een bos adopteren

Het Tiny Forest is een klein buurtbos, niet groter dan een tennisbaan. Het stimuleert de biodiversiteit, vangt CO2 op, helpt bij waterberging en hittestress en is een fijne plek waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Voor de leerlingen komt er ook een buitenleslokaal. Een bos in de buurt is belangrijk, omdat door onder andere verstedelijking en mediagebruik de afstand tussen mens en natuur groter is dan ooit. Door met de buurt en school het bos te adopteren komen mensen niet alleen in contact met de natuur, maar ook met elkaar. Want een Tiny Forest maak je samen. De leerlingen mochten meteen na het planten een eigen boom kiezen en zullen de komende jaren de groei van hun eigen boom goed kunnen volgen.

Plantseizoen

De aanplant van dit Tiny Forest in Weert is het startsein voor het plantseizoen 2020/2021. IVN Natuureducatie plant de komende maanden, samen met scholen, vrijwilligers, gemeenten en omwonenden ruim 60 Tiny Forests aan door heel Nederland. Dat komt neer op meer dan 35.000 bomen! Het Tiny Forest in Weert is mogelijk dankzij financiële steun van de Nationale Postcode loterij, gemeente Weert en de provincie Limburg. Gemeente Weert streeft naar minstens vijf Tiny Forests in de gemeente. Het vierde bosje zal op 26 oktober aanstaande in het Molenakkerpark worden aangelegd.

Basisschoolleerlingen planten Tiny Forest
Fotograaf
IVN Natuureducatie