Arno Korsten: van rapport Jo Palmen tot boek Mark Rutte

Auteur
Redactie

De Schimmertse hoogleraar Arno Korsten heeft een boek geschreven over premier Mark Rutte: Tien jaar in het Torentje. Het boek verschijnt in december via uitgeverij Boom. 

De 73-jarige gepensioneerde Korsten wordt regelmatig door overheden geconsulteerd bij problemen. Hij is onder meer gespecialiseerd in bestuurskunde. Zo zei hij over de veroordeling van Jos van Rey dat dit een blamage was voor het Openbaar Ministerie. Korsten was van mening dat de strafeis van twee jaar veel te zwaar was. Dat Jos van Rey veroordeeld werd tot een taakstraf, noemde de hoogleraar een 'oorwassing voor de officieren van justitie'.

Arno Korsten schreef diverse boeken, waaronder 'Inspirerend leiderschap in de risicomaatschappij'. Mede-auteur was Gerd Leers. Toen diezelfde Gerd Leers in 2010 als burgemeester van Maastricht in de problemen kwam vanwege de aankoop van een Bulgaars huis via een ambtenaar van zijn gemeente, kon zijn adviseur Arno Korsten niet voorkomen dat Leers moest opstappen.

Ook schreef Arno Korsten samen met Jan Elzinga in 2018 een rapport over de kwestie Jo Palmen, jarenlang actief als raadslid of wethouder in de gemeente Brunssum. In dat rapport was Korsten redelijk positief over Palmen, hetgeen hem op kritiek kwam te staan van onder meer de lokale VVD en collega-hoogleraar Cees Versteden uit Roermond. Versteden stelde dat Palmen weldegelijk een risico was voor de gemeente. 

Arno Korsten is Officier in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege de landelijke bijdrage aan de ontwikkeling van de bestuurskunde en bijdragen aan de bestuurspraktijk (2005). Ook is hij Lid van Verdienste van de Vereniging voor Bestuurskunde (2004). Daarnaast is hij winnaar van de eerste G.A. van Poeljejaarprijs voor de beste bestuurskundige studie in 1977. 

Arno Korsten werkt als honorair hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, faculteit Rechtsgeleerdheid en emeritus hoogleraar Bestuurskunde aan de Open Universiteit Nederland, faculteit Managementwetenschappen. Daarnaast is hij freelance consultant op het gebied van politiek bestuur, overheidsorganisatie en management.

Het boek over Mark Rutte kost 25 euro en verschijnt naar verwachting op 17 december.

Mark Rutte
Fotograaf
Rijksoverheid