Subsidie voor smaaktheater in Watertoren

De Lokale Actiegroep (LAG) van LEADER Zuid-Limburg heeft een belangrijke stap gezet met het positief advies om aan twee projecten €110.000,- subsidie toe te kennen. Deze projecten zijn het Smaaktheater in de voormalige watertoren Reus van Schimmert en het Clemenspark in Brunssum.

De Reus van Schimmert in de gemeente Beekdaelen wordt een platform waar streekproducten en regionale producenten op de kaart worden gezet met als motto: eten en drinken van zover je kunt kijken. De voormalige watertoren biedt rondom uitzicht op de Euregio tot ruim 46 kilometer afstand. 

Smaaktheater in Reus van Schimmert
De Reus van Schimmert in de gemeente Beekdaelen wordt een platform waar streekproducten en regionale producenten op de kaart worden gezet met als motto: eten en drinken van zover je kunt kijken. De voormalige watertoren biedt rondom uitzicht op de Euregio tot ruim 46 kilometer afstand. Eind dit jaar vindt ook op kleine schaal het telen en de verkoop van streekproducten plaats. Ook zijn er arrangementen, workshops en educatieve activiteiten en wordt er een brasserie geëxploiteerd. Het Smaaktheater waarvoor de LEADER-subsidie is toegekend wordt gerealiseerd en ingericht in het voormalige watervat van de watertoren. Hier worden het concept van de Reus van Schimmert evenals de streekproducten interactief gepresenteerd. Dit alles beleeft de gast in 4-dimensies met gebruikmaking van beeld, geluid, smaak en reuk.

Clemenspark Merkelbeek
Het LEADER-project Clemenspark in Brunssum omvat op het perceel van een voormalig kloostercomplex de inrichting  van een dorpsboomgaard, kloostertuin, een amfibieënpoel en een houtwal (als ecologische verbinding tussen het beekdal en het plateau); evenals de aanleg van hagen en bloemenranden die de vroegere kloostervleugel en paterskerk zichtbaar maken.

De hoogstamboomgaard wordt een sociale dorpsboomgaard waarbij de deelnemers meehelpen aan verzorging, oogst en het samen verkopen of verwerken van de oogst. Daarmee worden vrijwilligers en buurtbewoners blijvend actief betrokken bij de inrichting en het beheer. De kloostertuinen krijgen een belangrijke educatieve functie en worden ingericht met kruidenperkjes. Daarnaast wordt er een eco-leertuin voor educatieve activiteiten gerealiseerd met insectenlokkende planten om de biodiversiteit in het park te verhogen. Verder worden er nestkasten, broedstoven en andere onderkomens voor dieren geplaatst. Ook de kikkerpoel speelt een belangrijke rol bij de educatieve activiteiten. Aan de zuidzijde is een segmentmuur van Kunradersteen gepland als habitat voor reptielen. Het Clemenspark vormt samen met het huidige Clemensdomein precies op de grens van Brunssum en Beekdaelen een van de hoogtepunten op de fietsroutes Leisure Lane en Beekdaelenroute.