Steenkool & street art: Ontdek het mijnverleden

Het Nederlands Mijnmuseum heeft in samenwerking met Street Art Heerlen een nieuw groepsarrangement samengesteld waarbij deelnemers kennismaken met het mijnverleden, onder andere aan de hand van murals. 

Na een bezoek aan het Nederlands Mijnmuseum waarbij vooral wordt teruggeblikt, vervolgt het programma met een rondleiding langs moderne murals die verbonden zijn met het mijnverleden. Street art en het mijnverleden: het lijkt op het eerste oog niet veel met elkaar te maken te hebben. Toch is het tegendeel waar. Om te beginnen waren er nooit zoveel gevels ontstaan die geschikt zijn voor murals zonder de sloopzucht en de armoede die ontstond na de mijnsluiting. Daarnaast wordt er in verschillende murals gerefereerd aan het mijnverleden. Tijdens het groepsarrangement Steenkool & street art krijg je hier een goed beeld van.

Steenkool & street art
Het arrangement start bij het Nederlands Mijnmuseum. Twee korte historische films luiden de enorme ontwikkelingen in die zich voltrokken binnen een halve eeuw ondergrondse steenkoolwinning. Tijdens een rondleiding door het monumentale schachtgebouw van de Oranje-Nassau I mijn voel je steenkool, til je aan een afbouwhamer, luid je de schachtbel en luister je naar de spannendste ondergrondse en bovengrondse verhalen.
Dan neemt een street art gids het over voor het volgende anderhalf uur. Je gaat naar buiten, de muralhoofdstad van Nederland ontdekken. Het mijnthema zal terugkomen bij de uitleg van verschillende murals. Achter elke mural zit een verhaal: indrukwekkend, ontroerend, politiek, kunstzinnig... Bewonder de murals en stel al je vragen over de Heerlense street art scene. Van de verhalen en de opgedane kennis heb je nog lang plezier!

Tijden en prijzen
Het arrangement Steenkool & street art is te boeken op woensdagen en zaterdagen. Het begint om 12.30 uur bij het Nederlands Mijnmuseum en duurt in totaal 3 uur. Het kost €15,- per persoon en €19,50 per persoon inclusief koffie of thee en vlaai. Gratis parkeren. 
Kijk voor meer informatie en boekingen op www.nederlandsmijnmuseum.nl/streetart
 

Het Heerlens mijnverleden staat in de spotlights
Fotograaf
Justin Livesey