Zuyderland bij de allerbeste Nederlandse ziekenhuizen

Auteur
Redactie

Zuyderland Medisch Centrum behoort volgens Elsevier Weekblad tot de top van de Nederlandse ziekenhuizen. Het is een van de dertien winnaars in het onderzoek ‘Beste ziekenhuizen 2020’ van Elsevier in samenwerking met bureau SIRM. Het onderzoek is gebaseerd op 392 kwaliteitsindicatoren, gezien over het jaar 2019. Karel Hulsewé, voorzitter van het Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB), noemt het 'een bekroning voor jaren van hard werken'.

De 13 winnende ziekenhuizen bieden volgens de onderzoekers zorg aan op de veiligste en effectiefste manier en zijn bovendien het meest patiëntgericht. In totaal zijn er 73 ziekenhuizen onderzocht, waaronder alle algemene ziekenhuizen en de zeven universitair medische centra. De scores zijn gebaseerd op openbaar beschikbare informatie over de kwaliteit van ziekenhuizen. Samen leiden deze tot een eindoordeel, op het gebied van patiëntgerichtheid en medische zorg.

David Jongen, voorzitter van de Bestuursraad: "Zuyderland scoort optimaal voor ‘patiëntgerichtheid’ en voor de categorie ‘medische zorg’ halen we 3 op schaal van 4. Samen levert dat een maximale score op in de lijst." Ook het Laurentius ziekenhuis in Roermond staat bij de allerbeste ziekenhuizen.

Zuyderland blinkt met name uit op enkele belangrijke indicatoren zoals complicaties, heropnames en uitkomsten voor bijvoorbeeld diabetespatiënten, patiënten die een nieuwe knie of heup krijgen, patiënten met aneurysma en meerdere oncologische operaties. Hulsewé: "Bovendien zien we op intern gebied bij veel indicatoren een stijgende trend ten opzichte van 2018. Daar zijn wij heel trots op."

Zuyderland heeft vestigingen in Heerlen, Sittard en Brunssum.

Logo Zuyderland