Drie keer dicht in 120 jaar: Café Keulen houdt stand ondanks corona

Auteur
Hary van Aken

Wie kent nou niet café Keulen in Klimmen, ofwel der Keul i Klumme? Dit café bestaat al 120 jaar en is nu pas voor de derde keer gesloten. De eerste sluiting was waarschijnlijk rond 1918 in verband met de Spaanse griep, de tweede aan het eind van de Tweede Wereldoorlog en de derde keer dit jaar i.v.m. de corona-epidemie. 

Cafés tijdens oorlog

Omdat Nederland neutraal bleef tijdens de Eerste Wereldoorlog waren de cafés destijds (1914-1918) vermoedelijk open. Via oudere inwoners van Klimmen is bekend dat de cafés tijdens WOII open waren tot de zomer van 1944. De cafés Simons (van het Vrijthof) en dat van Keulen werden tegen het eind van de oorlog in beslag genomen door de Duitsers. Volgens een tante van Tom Keulen lag het huidige café destijds vol minutie.

De vijfde generatie staat na corona klaar

Tom Keulen (58 jaar), de kastellijn van de vierde generatie Keulen, is trots op zijn café met zalencomplex dat al zo lang bestaat. Dat 120-jarig bestaan had hij dit jaar willen vieren, maar In verband met coronasluitingen moet hij dat voornemen uitstellen. Zijn zoon Thomas (21 jaar) werkt ook volledig in de zaak en het is de bedoeling dat hij later alles over neemt, zoals Tom dat ook bij zijn vader Karel deed.

Na een lange inwerkperiode en enkele overgangsjaren nam Tom het bedrijf in 1991 over van zijn vader. Karel overleed in 1993 en zelden was het zo druk in de Klimmense kerk als bij zijn begrafenis. Zoals bij vele cafés had de vrouw van de kastellijn een kleine kruidenierszaak in hetzelfde pand. Biela, de moeder van Tom, stopte in 1973 met de winkel en die ruimte werd bij het café gevoegd. In 1991 werden een geheel nieuwe grote zaal met nog twee kleinere zalen aan de zijkant gebouwd. En tot dit jaar liep het prima met de zaak. Het cafébezoek en de omzet werden minder (o.a door het rookverbod), maar vergaderingen en cursussen compenseerden dat omzetverlies. Van oudsher is café Keulen het thuishonk van diverse verenigingen, zo zit de schutterij er al meer dan een eeuw. Daarnaast heb je er de harmonie, de duivenclub, de Heemkunde, de schaak-, bridge-, dart en fuchsia-club. Regelmatig vergaderen er ook boerenorganisaties. 

Van kermisbals via disco naar een hapje met cocktail 

De dansavonden met kermis en carnaval, inclusief live orkesten, waren vroeger geliefd in de hele regio. En bij vele paartjes eindigden die gezellige dansavonden in een huwelijk. Veel jonge mannen stroopten de kermisbals af in de verre omtrek om een leuk meisje aan de haak te slaan en het bier vloeide rijkelijk. Tussen 1970 en 1980 bloeide de disco voor de jeugd, waarbij Marjo (de zus) en Tom zelf voor sfeervolle muziek van achter de draaitafel zorgden. Café Keulen moest met de tijd mee gaan en zo is men afgelopen jaar met een aanbod van een lunch, wijn en cocktail gekomen. 

Tijdens de lente en sinds kort zijn alle cafés van overheidswege gesloten en kreeg men een tegemoetkoming van de overheid. In juli was de zaak weer open en werd en een flinke omzet gehaald met name via het terras en het mooie weer. Terug kijkend schat Tom zijn omzetverlies dit jaar op ruim de helft. Grote onzekerheid heerst er in deze branche over de naaste toekomst met de concrete vraag wanneer alles weer normaal wordt. 

Kastelein Tom Keulen
Fotograaf
Hary van Aken