75 jaar bevrijding herdacht met plaquette Corneliuskapel

Auteur
Buurtvereniging Colmont

Op 16 september 2019 herdacht buurtschap Colmont de bevrijding op 16 september 1944 en vierden de inwoners 75 jaar vrijheid. Dit gebeurde traditiegetrouw tijdens de Corneliusmis bij de Corneliuskapel. Deze kapel werd in 1946 gebouwd uit dankbaarheid dat Colmont werd bevrijd zonder dat dit slachtoffers onder de bewoners had gekost. Omdat de bevrijding plaatsvond op de naamdag van de Heilige Cornelius, werd de kapel aan hem opgedragen.

Tastbare herinnering

Buurtvereniging Colmont wilde graag een tastbare herinnering creëren ter nagedachtenis aan 75 jaar vrijheid in de buurtschap. Met behulp van de basissubsidie van de gemeente Voerendaal werd daarom een plaquette bekostigd. Deze siert sinds een half jaar de ingang van de Corneliuskapel.

Op de plaquette is een strofe te lezen uit een gedicht dat speciaal voor de inzegening van de kapel in 1946 werd geschreven door dhr. J.G. Snijders, het toenmalige hoofd van de school. Dit gedicht is destijds voorgedragen door Frits Hamers, op dat moment de jongste inwoner van de buurtschap.

Onthulling

Tijdens de Corneliusmis op 16 september 2020 is de plaquette onthuld. Dit gebeurde vanwege de coronamaatregelen alleen in de aanwezigheid van de inwoners van Colmont. De eer viel ten deel aan Math Crombach en zijn zoons. Dit niet alleen omdat Math de plaquette zeer vakkundig heeft gemaakt, maar ook omdat zijn jongste zoon op dit moment de jongste inwoner van Colmont is. De jongen was echter nog te klein om de strik te verwijderen, daarom namen zijn vader en broers de honneurs waar.

Corneliuskapel 75 jaar

Deze zomer bestaat de Corneliuskapel 75 jaar. Opnieuw reden voor een feestelijke herdenking. De tijd zal ons leren op welke manier wij dit samen kunnen vieren. Tot die tijd hopen we dat iedereen die de kapel passeert, even stilstaat bij de woorden op de plaquette en hun betekenis. Zo blijven we verbonden in dankbaarheid voor meer dan 75 jaar vrijheid.

Plaquette Kapel Colmont
Fotograaf
Buurtvereniging Colmont