Chatgesprek Mondriaan over psychische klachten bij pubers

Auteur
Mondriaan

Mondriaan en CJG043 slaan handen ineen en starten een nieuw wekelijks chatspreekuur ‘Psychische Klachten bij Pubers’. Ouders met zorgen over het emotionele welzijn van hun puber kunnen met ingang van maart hun vragen stellen in een 1-op-1 chatgesprek aan experts van Mondriaan Preventie. Het digitale chatspreekuur vindt elke week plaats op dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur.

De chatdienst is gratis en te bereiken via het online Opvoedplatform www.cjg043.nl. Bert Jongen, wethouder van onderwijs, jeugd, studentenstad en sport: “Ik vind het belangrijk en goed dat Mondriaan en CJG043 dit oppakken en ik raad ouders aan hier vooral gebruik van te maken als ze die behoefte hebben.”

Psychische klachten door de coronacrisis

Verschillende onderzoeken tonen aan dat de coronaperiode ook voor jongeren een zware tijd is. Sinds het begin van de coronacrisis zijn jongeren meer stress, gevoelens van angst, somberheid en depressie gaan ervaren. Dit varieert van lichte effecten als piekeren en prikkelbaar zijn, tot serieuze verschijnselen als depressiviteit en paniekaanvallen. De meest voorkomende klachten onder jongeren zijn stress, eenzaamheid en aanhoudende vermoeidheid. Het weinige contact met leeftijdsgenoten en het gebrek aan variatie daarin, de sleur en moedeloosheid over het einde van de crisis zorgen ervoor dat deze groep mentaal in de knoop raakt. De bijkomende zorgen over schoolachterstand, verlies van bijbaantjes en (dag)structuur en de soms toenemende spanningen in de thuissituatie hebben z’n weerslag op het emotionele welzijn.

Bezorgde ouders met vragen

Somberheid, zich hele dagen terugtrekken op de eigen kamer, een kort lontje, slecht slapen, vermeend alcohol- of drugsgebruik, het zijn allemaal tekenen waaraan ouders kunnen zien dat het niet goed gaat met hun puber. Het gesprek met het kind aangaan en een goede ondersteuning bieden, is voor ouders een uitdaging. De zorgen delen en sparren met een expert kan dan helpend zijn. Mondriaan Preventie biedt geestelijke gezondheidszorg aan kinderen en volwassenen. De preventiemedewerkers hebben de juiste expertise in huis en kunnen ouders adviseren of een luisterend oor bieden en bekrachtigen. Het online Opvoedplatform CJG043 biedt ouders in de regio Maastricht-Heuvelland informatie en advies op maat over het opvoeden en opgroeien van kinderen. Ouders kunnen hun vragen voorleggen via mail en per chat. Mondriaan Preventie en CJG043 bundelen hun krachten in deze samenwerking en reiken bezorgde ouders de hand.

Depressie
Fotograaf
Pixabay