Beleef verhalend realisme

Auteur
Museum Valkenburg

In de bovenzaal van Museum Valkenburg is van 27 september t/m 6  december 2020 een duo-expositie te bezichtigen van Georges Daemen en Claartje van Oosterum. Georges Daemen (1948) was voorheen werkzaam op de administratie van de Belgische federale overheid en volgde daarnaast de opleiding schilderen aan de kunstacademie van Hasselt (B). Georges streeft als schilder naar een verhalend realisme dat droom en werkelijkheid op poëtische wijze evoceert. 

Hij speelt graag met licht en donker en werkt bij voorkeur in olieverf én in transparante lagen. Muziek is zijn grootste inspiratiebron. Zijn schilderijen lijken een brug te vormen tussen woord, beeld en klank en tussen verwondering, vreugde en verdriet. 
Georges Daemen was in 2014 laureaat bij de ‘Alphons Winterprijs’ voor schilderkunst en won in 2018 de eerste prijs in de kunstwedstrijd ‘Met open blik’ waarmee 100 jaar Eerste Wereldoorlog werd herdacht.

Claartje van Oosterum
Claartje van Oosterum (1957) is een gepassioneerde kunstenares. Zij volgde, na een opleiding tot docent spirituele therapie, de kunstacademie in Arendonk (B) die ze in 2008 afsloot als laureaat met een eervolle vermelding en specialiseerde zich vervolgens in het boetseren van portretten en figuratieve beelden naar model. 

In haar vakgebied combineert ze kunst en spiritualiteit door het begeleiden van mensen in hun persoonlijk bewustwordings proces en boetseert ze tegelijkertijd de houding en de gemoedstoestand van het model, die verband houden met levensvragen die aan de orde komen. 

Bij het model- of portret boetseren is voor Claartje niet alleen de uiterlijke vorm van belang. In de ruimte die ontstaat tijdens de gezamenlijke concentratie komt er een interactie tot stand, waarin ze tot diepere lagen van het model probeert door te dringen. Van belang voor haar kunst is echtheid en authenticiteit. En verder alle universele emoties zoals woede, verdriet, eenzaamheid, vreugde, liefde, en de worsteling ermee.

Vernissage
De vernissage op zondag 27 september is i.v.m. de corona-crisis alleen voor genodigden.                                               

Schilderij
Fotograaf
Museum Valkenburg