Verdwenen mijnverleden uit Voerendaal en Hoensbroek

Auteur
Hary van Aken

Veel oudere lezers herinneren zich nog goed ons mijnverleden (de Koel). Omdat Klimmen, Termaar en Ubachsberg op een heuvel gelegen zijn, kon je tot een halve eeuw geleden de kolenmijnen van Heerlen en Hoensbroek goed zien. Velen betreuren het dat bijna alles opgeruimd is. Er vloeide menige traan toen de Lange Jan in 1976 omver geblazen werd. Deze schoorsteen van 135 m. hoog bepaalde met zijn zus de Lange Lies het gezicht van Heerlen. Het lijkt achteraf alsof die lange Jan er altijd gestaan had, maar dat is niet zo.

Jan verrees pas in 1937 en haalde niet eens de leeftijd van 40 jaar. Een leuk detail is het feit dat de Craubekenaar Willem Weerts destijds de leiding had bij het metselen van de hoge schoorsteen. Blijkbaar hadden hij en zijn assistenten geen hoogtevrees. De Lange Jan werd onsterfelijk door de hit van Wiel Knipa over de Lange Jan.

Hoensbroek had ook zo'n bekend symbool van de mijn en dat was de Emmaschacht aan de Akerstraat. Ook deze was duidelijk te zien vanaf Klimmen, Termaar en Ubachsberg. Als je de foto van de Hoensbroekse Emma, gemaakt rond 1970 vanaf Termaar, vergelijkt met een recente opname vallen enkele zaken op. Van de Emmamijn is niets over en daarachter zijn nu achter de Duitse grens bij Gangelt de moderne reuzewindmolens te zien. Hub Verhoeven sr. maakte een schilderij van zijn jeugdherinneringen, zoals na de oorlog vanaf Termaar op de Oranje Nassau Mijnen van Heerlen.

Zicht vanaf Termaar op de Staatsmijn Emma in Hoensbroek. Deze foto is rond 1970 gemaakt door Frans Hellenbrand.
Fotograaf
Frans Hellenbrand