Turborotonde Buitenring mogelijk illegaal na ambtelijke misstap

Auteur
Redactie

Dacht de Provincie Limburg eindelijk afgerekend te hebben met de eigenaar van kasteel Reijmersbeek, blijkt nu dat door een ambtelijke misstap de turborotonde bij Nuth en Schinnen mogelijk illegaal is.

Boer en pachter Maurice Lemans verkocht in 2013 de emissierechten van zijn stallen op Reijmersbeek aan de provincie. Dat gebeurtenis middels een geheime overeenkomst. Omdat de stikstofuitstoot hierdoor binnen de wettelijke normen bleef, kon de turborotonde worden aangelegd. De provincie hielp Lemans met een lening van 2 miljoen euro met de aankoop van de voormalig Q-koorts boerderij in Ransdaal.

Kasteeleigenaar Wim Gerrickens vroeg in 2015 een vergunning aan voor landbouw-activiteiten. Provincie-ambtenaren verleenden in 2016 de vergunning en dat had nooit mogen gebeuren. Omdat op het landgoed vanaf dat moment weer stikstofuitstoot is toegestaan, zijn de emissierechten in het gebied te hoog. De provincie trok de vergunning terug, maar daar heeft rechter een stokje voor gestoken.

Wim Gerrickens eist nu dat de vergunning voor de turborotonde wordt teruggetrokken. Er rest de provincie nu niets anders dan tegen de uitspraak van de rechter in beroep te gaan óf de emissierechten weer over te kopen van kasteelbaas Wim Gerrickens. De kans is groot dat hij hiervoor de hoofdprijs gaat vragen. Door de aanleg van de turborotonde ontving de eigenaar reeds een schadevergoeding van 1,61 miljoen euro.

Het Heerlense Statenlid Pascale Plusquin (Partij voor de Dieren) heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over de kwestie. “Wij willen een onafhankelijk onderzoek naar deze misstap.”

provincie limburg logo