Voerendaal

Start inschrijvingen Strous Cultuur Prijs op 1 maart

Strous Cultuur Prijs

Sinds 2006 reikt de Gemeente Voerendaal de Strous Cultuur Prijs uit. De cultuurprijs is een blijk van waardering en een stimulans van het gemeentebestuur voor de activiteiten 
die op het gebied van kunst en cultuur plaatsvinden. De organisatie van de Strous Cultuur Prijs is in handen van het Zomerfestival Voerendaal. Tijdens het aanstaande Zomerfestival Voerendaal 2021 van 4 t/m 13 juni, zal op zaterdagavond 5 juni de uitreiking van de Strous Cultuur Prijs plaatsvinden.

Auteur
Zomerfestival Voerendaal
Fotograaf
Zomerfestival Voerendaal

CDA Voerendaal verrast vrijwilligers op Valentijnsdag

Fractievoorzitter Guill Delsing, raadslid Theo van Oppen en wethouder Peter Thomas overhandigen, uiteraard corona-proof, aan twee vertegenwoordigers van schutterij St. Sebastianus, de CDA attenties

Tradities dien je in ere te houden. Als CDA Voerendaal hebben wij dan ook dit jaar, ondanks de coronabeperkingen, weer een groep vrijwilligers met een kleine attentie willen bedanken voor hun maatschappelijke inzet. Vrijwilligers die onmisbaar zijn om een bloeiend verenigingsleven op de been te houden.

Auteur
CDA Voerendaal
Fotograaf
CDA Voerendaal

Brengt buuttereedner CV De Naate de buut bij jou thuis?

Hub Stassen

Vorig jaar werd CV De Naate uit Voerendaal door het uitbreken van corona helaas gedwongen de 8e editie van 'Hoafvaste in de buut' te cancelen. Het zal niemand verbazen dat het evenement – dat jaarlijks zorgt voor een uitverkochte zaal met 400 bezoekers – ook dit jaar wederom niet zal doorgaan. Om ‘Hoafvaste in de buut’ echter niet helemaal onopgemerkt voorbij te laten gaan, zijn De Naate een winactie gestart, waarbij mensen via social media een bericht kunnen liken en delen.

Auteur
CV De Naate
Fotograaf
Stan Keulen Photography

Bijzonder: melkbussen voor de Craubeekse Mariakapel (1968)

De Craubeekse kapel in 1968, foto van Sjang Eussen in het boek “Duizend jaar Klimmen”. Linksonder staan melkbussen

Als je de foto’s van het gehucht Craubeek uit 1968 bekijkt, valt op dat er het een en ander veranderd is in het straatbeeld. De auto is opgerukt en de melkbussen (‘tuiten’) zijn verdwenen. Uit vroegere gesprekken met oude inwoners is gebleken dat de Craubeekse kapel in 1929 gebouwd is op de plek waar eerder een waterpoel met lindeboom en wegkruis stonden. De boom en de poel verdwenen, het kruis kreeg destijds echter een mooi nieuwe plek bij de Bokhof.

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Sjang Eussen

"Eindelijk, de kinderen mogen weer naar school!"

Terug naar school

De kids hadden onlangs wel een hele lange kerstvakantie. Alle scholen waren gesloten vanwege corona en daarom moesten de kinderen “thuis naar school” gaan met behulp van lessen via de laptop en ouderlijke begeleiding. Na bijna twee maanden verplicht thuis werken van ouders en kids was iedereen blij dat de leerlingen van de basisschool per 8 februari weer naar school mochten. De kids kregen weer echt les en genoten van de contacten met vriendjes en vriendinnetjes.

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Hary van Aken

Ballen Voerendaalse voetbalclub gedoneerd aan stichting

Donatie voetballen

Ondanks de lockdown staat de vereniging RKVVVoerendaal niet stil. Zo traint de jeugd door, worden er attenties rondgebracht en is er een digiquiz georganiseerd. Ook werd er deze periode gekeken naar het materiaal. Wat kan er eventueel weg en wat dient er vervangen te worden. Zo ook de ballen.

Auteur
RKVVVoerendaal
Fotograaf
RKVVVoerendaal

Uilenwerkgroep van IVN op zoek naar extra versterking

Albert en Lucas met kerkuiltjes

De uilenwerkgroep IVN Voerendaal krijgt het steeds drukker met beheer van nestgelegenheid voor kerk- en steenuil. Door de moderne manier van landbouw bedrijven is er onvoldoende natuurlijke nest- en broedgelegenheid voor een gezonde ontwikkeling van de uilenpopulatie. De uilenwerkgroep ondersteunt de uilenpopulatie door samen met de kasthouders nestkasten te plaatsen en te onderhouden.

Auteur
IVN Voerendaal
Fotograaf
IVN Voerendaal

75 jaar bevrijding herdacht met plaquette Corneliuskapel

Plaquette Kapel Colmont

Op 16 september 2019 herdacht buurtschap Colmont de bevrijding op 16 september 1944 en vierden de inwoners 75 jaar vrijheid. Dit gebeurde traditiegetrouw tijdens de Corneliusmis bij de Corneliuskapel. Deze kapel werd in 1946 gebouwd uit dankbaarheid dat Colmont werd bevrijd zonder dat dit slachtoffers onder de bewoners had gekost. Omdat de bevrijding plaatsvond op de naamdag van de Heilige Cornelius, werd de kapel aan hem opgedragen.

Auteur
Buurtvereniging Colmont
Fotograaf
Buurtvereniging Colmont

GZPV maakt zich al 15 jaar sterk voor belangen mindervaliden

Aandacht voor toegankelijkheid

Het Gehandicapten Zorgvragers Platform Voerendaal (GZPV) bestaat op 27 januari 2021 maar liefst 15 jaar. Maar een feestelijke activiteit is helaas niet mogelijk door de coronapandemie, hopelijk is dit later dit jaar wel mogelijk. In die 15 jaar is het GZPV op tal van fronten actief bezig geweest om de belangen van mensen met een beperking of chronische ziekte te behartigen. Het voert te ver om alle activiteiten hier op te sommen. Aan enkele hiervan willen we toch aandacht schenken, zoals:

Auteur
Gehandicapten Zorgvragers Platform Voerendaal (GZPV)
Fotograaf
Pixabay

Laurentius dankbaar voor 12.600 gedoneerde zegeltjes

Boodschappenpakketten

De parochie H. Laurentius heeft in samenwerking met Plus De Bruijn 12.600 gratis zegeltjes gespaard voor Plus levensmiddelenpakketten. Naast de parochianen hebben ook vele klanten van de Plus supermarkt mee gespaard. Een mooi voorbeeld van gemeenschapszin in Voerendaal. Het resultaat is dat de parochie 168 levensmiddelenpakketten heeft kunnen uitdelen aan gezinnen die het moeilijk hebben in Voerendaal, Klimmen, Ransdaal, Ubachsberg en ook nog in buurgemeenten.

Auteur
Parochie H. Laurentius
Fotograaf
Tiny Moonen