Voerendaal

Slimme smoesjes hielden tijdens oorlog de controleur op afstand

Harry en Anna Steinbusch-Schnackers (1937)

In 1900 liet Hoofd der school Jan Willem Emonds De Kruishof bouwen, met veldbrandsteen gewonnen uit een groeve nabij Colmont. De hoeve werd in 1935 gekocht door huis- en mijnarts Cornelis Willemse. Vanaf 1937 waren Harry en Anna Steinbusch-Schnackers, met hun gezin van tien kinderen, de pachters van de afgelegen hoeve in het veld achter Colmont. 

Auteur
Marcel Neven

Actiegroep Kunderberg streeft naar jachtverbod in bossen

De Kunderberg

Enige tijd geleden berichtten wij over het initiatief van een aantal bezorgde burgers uit Voerendaal, die via het aanbieden van een petitie aan de gemeente een jachtverbod op de Kunderberg probeerden te realiseren. Naar aanleiding hiervan probeerde de gemeente de initiatiefnemers in gesprek te brengen met de lokale wildbeheereenheid, maar dit contact bleef zonder resultaat.

Auteur
Werkgroep Kunderberg Natuur
Fotograaf
Werkgroep Kunderberg Natuur

Drie keer dicht in 120 jaar: Café Keulen houdt stand ondanks corona

Kastelein Tom Keulen

Wie kent nou niet café Keulen in Klimmen, ofwel der Keul i Klumme? Dit café bestaat al 120 jaar en is nu pas voor de derde keer gesloten. De eerste sluiting was waarschijnlijk rond 1918 in verband met de Spaanse griep, de tweede aan het eind van de Tweede Wereldoorlog en de derde keer dit jaar i.v.m. de corona-epidemie. 

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Hary van Aken

Kabouters bewonen holle eikenboom bij kasteel Rivieren

Kabouters

Langs de Retersbekerweg bij kasteel Rivieren in Klimmen is een holle eikenboom bewoond door kabouters en enkele dieren. Op de bijbehorende tekst staat het volgende te lezen: "Wij zijn bewoners van Weustenrade en Retersbeek. Neem ons svp niet mee. Het bevalt ons prima hier". Voorbijgangers vinden dit tafereel zo leuk dat men het in ere houdt.

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Hary van Aken

Oprichter IVN Voerendaal op 97-jarige leeftijd overleden

IVN Voerendaal

Wiel Simons, erelid van IVN Voerendaal, is er niet meer. Hij is op zondag 18 oktober jongsleden op 97-jarige leeftijd overleden. Wiel was een IVN'er pur sang. Hij dankte zijn bekendheid vooral aan de liefde die hij had voor de natuur met alles wat daarin groeit en leeft.

Auteur
Jan Spee, Penningmeester IVN Voerendaal
Fotograaf
IVN Voerendaal

Stop de jacht op de Kunderberg: slim of niet slim?

Ree

Bewoners van de Kunderberg in Voerendaal zijn een petitie gestart tegen het afschieten van dieren op de berg tussen Voerendaal, Heerlen en Ubachsberg. De petitie is inmiddels meer dan 600 keer ondertekend. De bewoners zijn het beu dat jagers konijnen, hazen, fazanten en reeën afschieten.

Auteur
Redactie
Fotograaf
Pixabay

Veel meer natuurbranden dit jaar in Beekdaelen

Bosbrand

In de gemeente Beekdaelen woedde er dit jaar tot en met september zes natuurbranden. In heel 2019 werden er maar twee natuurbranden geregistreerd. Dat blijkt uit een database met alle natuurbranden van LocalFocus. In de periode van 2017 tot en met september 2020 is de gemeente Brunssum koploper in de regio met vijftien natuurbranden. Er verbrandde daarbij 5,64 hectare natuurgebied.

Auteur
Redactie
Fotograaf
Pixabay

School Ubachsberg leert met IVN over das en pad

IVN Voerendaal

Een aantal activiteiten van onze IVN scholenwerkgroep (Voerendaal) hebben dit jaar geen doorgang kunnen vinden. Eerst waren het de stormen Ciara/Sabine en Dennis waardoor het snoeien slechts gedeeltelijk door kon gaan. Daarna was en is het corona die roet in het eten gooit. Met een iets andere aanpak dan gebruikelijk hebben we afgelopen maand toch een educatieve wandeling voor groep 5/6 van basisschool Ubachsberg kunnen realiseren.

Auteur
IVN Voerendaal
Fotograaf
IVN Voerendaal

Cafésluitingen Voerendaal tijdens de oorlog

Gesloten café

Naar aanleiding van de café-sluitingen dit jaar door corona heb ik enkele mensen gevraagd of de cafés tijdens de Tweede Wereldoorlog ook gesloten waren. Hub Lipsch vertelde me dat het café in Ransdaal gewoon open was. Hij oefende daar met het zangkoor en er werd ook gewoon bier gedronken. Bij Mia Simons thuis (aan het Klimmense Vrijthof) had men een café en dat was ook open, totdat het Amerikaanse bevrijdingsleger dichterbij kwam en de Duitsers in het café een klein hoofdkwartier vestigden.

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Hary van Aken