Limburg

Henk Ghijsen vertelt over het kloosterverleden van Simpelveld

In elke Limburgse stad, in vrijwel alle dorpen en in het buitengebied staan kloostergebouwen, al worden die steeds minder door kloosterlingen bewoond. Welke kloosters waren er in het verleden? Wat was hun betekenis? Henk Ghijsen vertelt u daar alles over aan de hand van foto's. Ook neemt hij u (figuurlijk) mee naar "kloësterstedje" Simpelveld, daar kan je niet om het kloosterverleden heen. In het klooster daar is het museum de Schat van Simpelveld gehuisvest. Hoe is het klooster ontstaan, wat heeft het klooster Simpelveld gebracht en wie is Clara Fey eigenlijk?

Henk Ghijsen vertelt over het kloosterverleden van Simpelveld

Schat van Simpelveld

In elke Limburgse stad, in vrijwel alle dorpen en in het buitengebied staan kloostergebouwen, al worden die steeds minder door kloosterlingen bewoond. Welke kloosters waren er in het verleden? Wat was hun betekenis? Henk Ghijsen vertelt u daar alles over aan de hand van foto's. Ook neemt hij u (figuurlijk) mee naar "kloësterstedje" Simpelveld, daar kan je niet om het kloosterverleden heen.

Fotograaf
Museum Schat van Simpelveld

Dakpannen uit voorzorg vastgezet rondom vliegveld Maastricht

Vliegtuig

Vanwege een aantal voorvallen met dakbeschadiging door turbulentie van vliegtuigen, hebben Maastricht Aachen Airport, gemeente Beek en Provincie Limburg besloten om middelen ter beschikking te stellen om in een gebied ten noorden van de luchthaven dakpannen preventief te gaan vastzetten. Hiermee wordt het risico op dakbeschadiging door turbulentie van vliegtuigen verkleind en bijgedragen aan het verhogen van het veiligheidsgevoel van inwoners.

Fotograaf
Pixabay

Vliegtuig voert meetvluchten uit op NAVO vliegbasis Geilenkirchen

NAVO Logo

Van 17 tot en met 21 januari en 24 tot en met 28 januari, worden op en nabij de NAVO vliegbasis Geilenkirchen vluchten uitgevoerd om de vliegtuig navigatie systemen en de naderingsradar van de verkeersleiding te kalibreren. Het kalibreren zal binnen de reguliere openingstijden van de vliegbasis plaatsvinden met een Learjet 35 straalvliegtuig en een Beechcraft King Air 350 propellervliegtuig.

Fotograaf
Pixabay

Werkzaamheden Fietsverbinding Parkstad verlopen als gepland

Fietsen

In september werd het officiële startsein gegeven voor de werkzaamheden aan de Daelsweg, tussen Ubachsberg en Heerlen en aan de Vijfbundersweg-Vrakelbergerweg tussen Ubachsberg en Wijlre. De wegen worden in fasen aangepakt om een veilige fietsverbinding te maken. Tegelijkertijd worden maatregelen tegen toekomstige wateroverlast uitgevoerd. De reconstructie zal naar verwachting tot eind 2022 duren.

Fotograaf
Pixabay

Dierenvoedselbank Hart voor Huisdieren blijft uitbreiden

Hond

Stichting Dierenvoedselbank Hart voor Huisdieren Limburg is vorig jaar gestart met uitgiftepunten in Brunssum en Sittard. Al snel werd al uitgebreid naar Kerkrade en Maastricht. Vanaf medio 2021 werkt men samen met de Voedselbank Midden Limburg en inmiddels is de samenwerking met de Voedselbank Limburg Zuid ook van start gegaan.

Fotograaf
Pixabay

Streekbussen Zuid-Limburg ingezet tegen eenzaamheid

Bussen tegen eenzaamheid

Streekbussen in Zuid-Limburg rijden rond de feestdagen rond met een oproep om aandacht te hebben voor mensen die eenzaam zijn. Deze bewustwordingscampagne is een initiatief van veertien Zuid-Limburgse gemeenten die zich onder de noemer 'Samen tegen eenzaamheid' gezamenlijk inzetten om eenzaamheid onder de aandacht te brengen en terug te dringen.

Fotograaf
Gemeente Heerlen

Petje af Zuid-Limburg doet mee met Hartje Winter

Speeltuin winter pixabay

Een winterse bingo wandeling, een natuurschilderij maken, schaatsen op ijs naar het theater en zwerfafval ruimen. Kortom er valt voor kinderen van 8 t/m 14 jaar van alles te beleven en ontdekken in de lange kerstvakantie. Petje af Zuid-Limburg gaat extra activiteiten organiseren en doet mee met het landelijke buitenspeelprogramma Hartje Winter.

Fotograaf
Pixabay

’s Nachts is het stil, maar niet bij de Luisterlijn

Bellen

Dag en nacht zijn de vrijwilligers van de Luisterlijn er voor mensen die op dat moment bij niemand met hun verhaal terechtkunnen, willen of durven. Bij de Luisterlijn vinden zij, in een anoniem gesprek steun, troost en een luisterend oor. Vooral aan het begin van de avond en in de nachtelijke uren is het druk en staat de telefoon roodgloeiend. Om alle oproepen te kunnen beantwoorden, zijn dringend nieuwe vrijwilligers nodig.

Fotograaf
Pixabay