Cultuur

Dialectclub d'r Wauwel bezoekt zorgcentra

Eigenlijk hadden wij, Dialektverain d’r Wauwel dit jaar groots ons 40-jarig jubileum willen vieren. Graag hadden wij vele dialectliefhebbers willen ontmoeten, maar alles liep anders. Na een pauze van 4 maanden mochten de Wauwelleden zich in juni voor het eerst weer ontmoeten in de openlucht en met gepaste afstand. Daar werden meteen plannen gesmeed om toch van ons te laten horen. Na een belrondje waren wij meer dan welkom in de zorgcentra in Kerkrade-West.

Auteur
d'r Wauwel

Oprichter en 'mister Pinkpop' Jan Smeets stopt

Jan Smeets (1945), beter bekend als ‘Mister Pinkpop’, heeft besloten om te stoppen als festivaldirecteur van het Limburgse popfestival. In 1970 organiseerde de destijds 25-jarige Jan Smeets samen met enkele partners de eerste editie van het inmiddels bekendste en langstlopende open-air popfestival van Nederland. Volgens kenners zelfs van de wereld. Tot 2020 werd er geen jaar overgeslagen en zo vierde het festival, met nog altijd Jan Smeets aan het roer, in 2019 haar 50e editie.

Auteur
Buro Pinkpop

"Romeinse godin" bij het stationsplein

Romeinse godin op het Voerendaalse Stationsplein

Sinds kort siert een “Romeins” monument het stationsplein van Voerendaal. Met dit kunstwerk wil de gemeente het Romeinse verleden van Voerendaal accentueren. Het vrouwenhoofd is gebaseerd op een Romeins godinnenhoofd dat een eeuw geleden bij Haeren werd gevonden bij resten van een kleine tempel. Volgens prof. Gossens lag op de Harense heuvel mogelijk een luxe Romeinse villa. Maar daar is nooit verder onderzoek naar verricht. 

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Hary van Aken

Hoop en tragedies tijdens oorlog in Voerendaal

Zef Voncken

Zef Voncken (1933) geboren en getogen aan de Vrenkeweg 2, kan prachtig verhalen over de Tweede Wereldoorlog vertellen. De familie Voncken had een pikzwarte Groenendaler, genaamd Ajax, als waakhond. Deze hond was afgericht en had dienstgedaan bij de grenspolitie van Vaals. De “pensionado” kwam bij de familie Voncken in dienst. Elke dag haalde hij de krant en de post op en legde deze netjes op de keukentafel. Hij had meer bijzondere kwaliteiten.

Auteur
Marcel Neven

Kerkraadse accordeonclub viert 75-jarig jubileum

Optreden van Accordia in de Botanische tuin tijdens de "Kunst in de tuin" dag

Juist in het jaar dat ACCORDIA 75 jaar bestaat, en we een geweldig jubileumconcert hadden gepland in Parkstad Theater Kerkrade, in samenwerking met Carel Kraayenhof (bekend van de huwelijksmis van ons koningspaar), de welbekende cabaretier Jack Vinders en diverse andere accordeonartiesten, komt corona voorbij. Onaangekondigd en onuitgenodigd, nog vóór ons feest kan beginnen, doet zij voor ons (en niet alleen voor ons, maar voor helaas héél veel mensen) de deur dicht. Het slot erop.

Auteur
Accordia
Fotograaf
Accordia

Mijn Brunssum opent kleine expositie

Expositie van Mijn Brunssum

Met ingang van 19 september zal Heemkundevereniging Mijn Brunssum zich weer iedere zaterdag presenteren in het pand Kerkstraat 59 (tegenover de Hema). U bent dan van harte welkom tussen 11.00 en 15.00 uur. Wij starten met het thema “Vondsten en fossielen”. 
De fotowand zal u meenemen naar opgravingen van ons rijke mijnverleden. En, om u helemaal in de sfeer te brengen richten wij tevens een kleine expositie in van fossielen en vondsten uit die periode.

Auteur
Mijn Brunssum
Fotograaf
Mijn Brunssum

Foto-expositie Voor Elkaar in Hoensbroek

Hoensbroekse buurt helpt elkaar

Het project “Voor Elkaar in Hoensbroek” gaat over burenhulp. Voor dit project zochten opbouwwerkers van Heerlen Stand-By! naar mooie voorbeelden van burenhulp in de Hoensbroekse buurten. De gedachte achter het project: elkaar kennen en een handje helpen als buren en buurtbewoners draagt bij aan de sociale cohesie en sociale veiligheid. Deze verhalen werden opgetekend en samen met fotoclub Momentum vastgelegd.

Auteur
Bibliotheek Hoensbroek
Fotograaf
Fotoclub Momentum

Groen licht voor familiekermis in Hoensbroek

De najaarskermis in Heerlen-centrum en in Hoensbroek gaan door als familiekermis. Alleen attracties die passen binnen dat karakter krijgen een plek. Dat heeft het college van B&W vandaag besloten. Wethouder Martin de Beer: “Vanwege corona is de voorjaarskermis niet doorgegaan en ook veel kermissen in de regio zijn afgezegd. Daarom verwachten wij dat er zeker behoefte is aan een familiekermis. Bovendien kan op deze manier een deel van de kermisexploitanten weer even aan de slag.

Auteur
Gemeente Heerlen