Cultuur

Kerkraadse Harmonie St. Jozef geeft online kerstconcert

Janine Kitzen

Op zondag 20 december a.s. om 15.00 uur kunt u genieten van een gratis online kerstspecial van Harmonie St. Jozef Kaalheide uit Kerkrade, genaamd "Kerstwensen uit Kerkrade". Tevens verleent de bekende sopraan Janine Kitzen haar medewerking aan dit bijzondere project.

Auteur
Harmonie St. Jozef
Fotograaf
Harmonie St. Jozef

Slimme smoesjes hielden tijdens oorlog de controleur op afstand

Harry en Anna Steinbusch-Schnackers (1937)

In 1900 liet Hoofd der school Jan Willem Emonds De Kruishof bouwen, met veldbrandsteen gewonnen uit een groeve nabij Colmont. De hoeve werd in 1935 gekocht door huis- en mijnarts Cornelis Willemse. Vanaf 1937 waren Harry en Anna Steinbusch-Schnackers, met hun gezin van tien kinderen, de pachters van de afgelegen hoeve in het veld achter Colmont. 

Auteur
Marcel Neven

Drie keer dicht in 120 jaar: Café Keulen houdt stand ondanks corona

Kastelein Tom Keulen

Wie kent nou niet café Keulen in Klimmen, ofwel der Keul i Klumme? Dit café bestaat al 120 jaar en is nu pas voor de derde keer gesloten. De eerste sluiting was waarschijnlijk rond 1918 in verband met de Spaanse griep, de tweede aan het eind van de Tweede Wereldoorlog en de derde keer dit jaar i.v.m. de corona-epidemie. 

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Hary van Aken

Erepenning voor beeldend kunstenaar Wim Steins

Willem-Alexander

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kerkrade heeft besloten om de Gouden Erepenning van de gemeente Kerkrade te verlenen aan de heer Wim Steins. De beeldend kunstenaar ontvangt de onderscheiding onder meer vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten als zelfstandig beeldend kunstenaar. De uitreiking vond plaats in HuB. Kerkrade. 

Auteur
Gemeente Kerkrade
Fotograaf
© RVD - Martijn Beekman

Corona krijgt huiskamer van Bleijerheide niet klein

Wiel Ackens

De horeca heeft het lastig in corona-tijd. Vanwege het toenemende aantal besmettingen moesten alle cafés en restaurants op 14 oktober de deuren sluiten. Tuurlijk, er zijn financiële regelingen (zoals NOW) en de horeca krijgt een eenmalige vergoeding (ca 2500 euro), maar de schade door de afwezigheid van klanten is enorm.

Auteur
Peter Trompetter
Fotograaf
Peter Trompetter

Gezocht: verhalen over Joodse onderduikers tijdens oorlog

Oproep voor verhalen Joodse onderduikers

De gemeente Brunssum en de Jack Aldewereld Stichting i.o. zijn op zoek naar verhalen over de Joodse onderduik in Brunssum tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om verhalen van mensen die persoonlijke herinneringen hebben aan deze periode. De verhalen zullen onder meer worden gebruikt voor een documentaire over de Joodse onderduik in Brunssum.

Auteur
Gemeente Brunssum
Fotograaf
Gemeente Brunssum